Alla borde få köpa in sig i OAB:s stödstruktur

9 okt 2009, kl 12:44
1

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I Norge har de apoteksoligopol. Vad vill politikerna i Sverige ha för marknad?

På Norska Apotekforeningen:s hemsida kan man läsa att utav landets 646 apotek, så är endast 23 entreprenörsdrivna. Anledningen till detta är naturligtvis många. Men en sak står klar, det krävs samarbete för små aktörer kring vissa funktioner för att kunna klara av tuff konkurrens ifrån stora multinationella kedjor och för att uppnå skalfördelar. En av de viktigaste apoteksfunktionerna att samarbeta kring är otvetydigt inköp.

Det var emot denna bakgrund som det politiska initiativet sent togs att skapa en småföretagarlösning genom OAB:s försorg. I OAB:s verksamhetsavtal kan man läsa om dess målsättning: ?att skapa förutsättningar för en väl fungerande konkurrens på en omreglerad apoteksmarknad med beaktande av konkurrenssituationen på apoteks- och läkemedelsmarknaden i dess helhet??

Den möjlighet som nu bjuds småföretagare är att köpa apotek i den 150 apotek starka småföretagarlösningen. De blivande småföretagarna får dock vänta till dess att de stora kedjorna har fått genomföra sin process. Som småföretagare har man sedan möjligheten att få äga en majoritet av ?sitt? apotek. En minoritet blir kvar i statlig ägo med allt vad det innebär av risk för politiska turer (oppositionen har tidigare uttryckt en vilja att riva upp omregleringen).  

Om Statens avsikt är den tidigare aviserade att skapa en dynamisk marknad, bör rimligtvis alla entreprenörer få möjlighet att köpa in sig i delar av OAB:s stödstruktur. Detta bör alltså inte endast vara förfördelat de 150 stycken apoteksägarna inom lösningen (mer korrekt apoteksdelägare), utan för alla blivande entreprenörer!

För en tid sedan adresserade jag OAB med frågeställningen ovan (om entreprenörer kan köpa in sig inköpsfunktionen). Svaret jag fick var:

?De frågor som du tar upp ligger en bit fram i tiden att ta ställning till i detalj, så att vi ber dig att återkomma när Apoteksgruppens organisation har satt sig och är up and running.?

Utan tydlighet och klara förutsättningar så tror jag att få entreprenörer vågar ta klivet att satsa sitt sparkapital på ett apotek med en osäker framtid. Risken är då att vi får ett oligopol, vilket jag inte tror att någon vill ha bortsett ifrån de redan nämnda multinationella kedjorna?   

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Detta är en oerhört viktig parameter som måste förändras om ett större antal entreprenörer , ffa egenuppstartare, ska bli verklighet på marknaden.

    Skalfördelarna är även av stor betydelse i exempelvis upphandlingssituationen för småföretagarna inom Apoteksgruppen. Större flexibilitet skulle gynna alla småföretagare.

    Risken med dagens förutsättningar är att det kan bli svårt att sälja ut hela småföretagarklustret.

    Hoppas nu att farmacevtföretagarna kan erbjuda en riktigt genomtänkt entreprenörslösning som ger förbättrade förutsättningar att verkligen agera entreprenörer.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här