Riksdagshuset är egentligen ganska dumt placerat. I alla fall om man som medlemmarna i Apotekarsällskapet står utanför för att demonstrera mot låg kompetens på svenska apotek.
Där, precis på gränsen mellan stadskärna och gamla stan, går Stockholms mest intensiva turiststråk och följaktligen är det denna kalla och soliga förmiddag en hel del kart- och kameraförsedda semesterfirare som flanerar förbi.
Men det är trots allt inte högsäsong och en del andra, vanliga och stressade medborgare, rör sig också mellan byggnaderna dit solen inte når. Redan efter en timme har de åtta apotekarna på plats börjat se en smula frostbitna ut. Utrustade med plakat med budskapet ?Läkemedelsansvarig SKA VARA en apotekare? och högar med flygblad är de hoppfulla. Hoppfulla över att de genom ett sista försök ska få landets beslutsfattare att föra in ett krav på apotekarkompetens för läkemedelsansvariga på apoteken efter omregleringen den 1 juli. Men tiden är bråd för ryktet säger att regeringens proposition ska komma i nästa vecka, kanske till och med denna.
?Det känns lite som att tåget har gått och det utan att politikerna lyssnat alls på oss utan böjt sig helt för kraven från de stora kedjorna?. Det är Apotekarsällskapts entreprenörsombud Johan Olofsson som pratar. Efter att ha jobbat i Skottland en tid såg han fram emot den nya marknaden och har längtat efter att få starta eget i Sverige. Nu har han börjat tappa lusten. ?Om små egenapotekare inte kan konkurrera med tjänster har de inte mycket att sätta emot de stora jättarna?, menar han
Men entusiasmen är trots allt stor utanför maktens boning. Ju närmare lunchtid det blir, desto fler stannar och pratar med demonstranterna, många förvånade över att apoteksmonopolet ska försvinna. Lite märkligt mindre än fem månader innan allt rullar igång.
Plötsligt blir det dramatik. En av vakterna vid entrén börjar frenetiskt vifta och peka på ett par väskor som placerats farligt nära dörren. Hon vill köra bort apotekarna men de lyckas förhandla sig till ytterligare en stund. För det var ju trots allt bara papper i de två stora bagarna och ingen bomb. Men kanske hade det varit ett bättre knep för att få Göran Hägglunds uppmärksamhet. Nästa vecka ska representanter för Apotekarsällskapet träffa Sofia Wallström, ansvarig tjänsteman för omregleringen, på socialdepartementet. Har de tur är proppen inte lagd än.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Jag är en farmacevt på apotek, receptarie och har under mina tjugo år på apotek aldrig varit med om att det är fint nog för apotekare att jobba på apotek men nu plötsligt är det fint för apotekare att jobb på apotek. Vi receptarier har varit de som varit ansvariga chefer, KS mm och byggt upp varumärket Apoteket AB när ni apotekare bara ville jobba inom industrin. Jo, jag vet nu är det tufft inom industrin och då blir det på en gång fint och bra att jobba på apotek. Ni är välkomna, all farmaceutisk kompetens behövs på apoteken och jag skall definitivt anställa både kompetenta apotekare och receptarier med både patientsäkerhet/farmacevtisk omsorg och affärsmässighet som specialitet på mitt blivande apotek.Hälsningar en blivande apoteksägare och Legitimerad receptarie
Om man är så dålig entreprenör att man inte vågar öppna ett eget apotek om man inte får lagstadgad ensamrätt på det så kan man lika gärna låta bli.
Roligt med en engagerad receptarie som vill starta apotek, det tycker jag verkligen man ska uppmuntra. Att du dessutom har inställningen att du gärna anställer både apotekare och receptarier som har fokus på patientsäkerhet och affärsmässighet gör det bara ännu bättre, och jag gratulerar verkligen den apotekare som får jobb hos dig (om det inte vore för att jag är nybliven doktorand hade jag nog sökt jobbet själv). Problemet med lagrådsremissen och (förmodligen) propositionen är att man endast kräver “farmacevt”-kompetens för den person som ska vara kvalitetsansvarig (sk. Läkemedelsansvarig). Farmacevt är till att börja med ingen skyddad yrkestitel (man behöver egentligen ingen utbildning alls för att kalla sig farmacevt), och det innebär dessutom att vi ställer lägre kompetenskrav på den kvalitetsansvariga än man gör i hela övriga Europa, där är apotekarkompetens ett måste. När den centrala organisationen från Apoteket AB monteras ner eller hamnar i en enda kedja så kommer detta innebära att apotekarnas fördjupade kunskaperna inom farmaciämnet försvinner helt från apoteken, vilket är negativt både samhällsekonomiskt (felanvändning kostar) och för den enskilda patienten. Det är mycket osannolikt att de internationella kedjorna och riskkapitalister som startar apotek kommer att anställa några apotekare om det inte ställs sådana krav. Vi har lite mer studielån att betala av och något högre löneanspråk (även om skillnaden nästan suddats ut på senare år). Dessutom finns det ju forskning på att apotekare är bättre på att upptäcka problem i patienternas läkemedelsanvändning, så troligtvis skulle vi ses som lite obekväma av ägare som främst vill se till plånbokens tjocklek. Så Ina, som lagrådsremissen ser ut idag så kommer du förmodligen att driva ett av de bästa apoteken i landet. Och om det som du säger inte finns några svenska apotekare som är intresserade av att arbeta på apotek så kanske det i alla fall går att locka hem någon av de över 200 svenska apotekare som flytt landet för att kunna jobba på apotek, exempelvis i Norge, eller kanske någon av de som redan idag jobbar som receptarier inom Apoteket AB?!
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här