Jag tror det är kört nu.

22 jan 2009, kl 13:40
10

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

ENTREPRENÖR 2009. 160 dagar kvar. Eller?
Leif Andersson, jag själv och några andra har i de här spalterna varit minst sagt negativa på sistone. Det är inte utan att man känner sig som en gnällig olyckskorp ibland, men i dag tänkte jag faktiskt ta kraxandet till nya höjder och måla en rejäl jävel på väggen:

Jag tror att det är kört nu. Det blir ingen omreglering, åtminstone inte innan hösten 2010. Varför?

Jo, så här tänker jag:

Socialdemokraterna har uppenbarligen pratat ihop sig och går ut relativt hårt med att de skall riva upp ett omregleringsbeslut, den svenska modellen skall bevaras. Om (s):arna gör detta till en valfråga, vilket faktiskt ser ganska troligt ut nu, varför gör de då det? Vilken väljargrupp kan man tänka sig skulle kunna attraheras av ett ?Rädda-Monopolet?-budskap? Japp, pensionärerna.

Jag har egentligen inga belägg för det som kommer nu men jag har en stark känsla av att det parti i alliansen som vilar tyngst på 65-plussarna är kristdemokraterna. Och de vilar ju just nu även tungt på gärdsgården. I mätning efter mätning är de under fyra procentsspärren. Som politiken är ordnad i dag så är detta inte längre ett lokalt problem i Jönköpings län, utan om KD rasar ur så minimeras chanserna att sitta kvar vid makten för hela team Reinfeldt. Som dessutom visat att de är beredda att backa när det hettar till för mycket. Avbönen i FRA-frågan är ett bra exempel. Analogt med FRA-frågan kan man tänka sig att ett smidigt sätt att komma runt problemet vore att skjuta upp hela omregleringsprocessen till, ja varför inte oktober 2010? Det känns som ett lämpligt datum. ?Du tänker för långt? sade en kamrat till mig i går när jag presenterade den här teorin, men jag undrar om jag gör det. Ett par faktorer till talar för min teori, den första är att det är smålänningarna som härskar på socialdepartementet, och därmed de som sitter närmast värmen nu när det brinner i apoteksfrågan.

Den andra faktorn är finanskrisen. När Göran Hägglund offentliggjorde att processen skulle skjutas upp (vi skulle faktiskt redan ha avreglerat nu enligt den ordinarie tidsplanen, har ni tänkt på det? Känns det troligt?) så motiverade han detta med att de kommersiella aktörerna på marknaden ännu inte hunnit sätta sig in i frågan. Utan att vara alltför cynisk kan man tycka att detta var att skylla ifrån sig en aning, men sådan är tydligen den politiska verkligheten. Kan man skylla ett problem på någon annan, eller ännu hellre på något diffust fenomen som inte kan säga emot (?marknaden?…) så gör man i allmänhet det.

Och vad leder allt detta till? Jo att vi inom 5-6 veckor kommer att få höra Göran Hägglund säga något i stil med:

?Regeringen är fortfarande övertygad om att det är rätt att omreglera den svenska apoteksmarknaden, exemplet Norge visar på att detta ger ökad tillgänglighet och [blablabla]. Politik är dock inte alltid att driva igenom frågor till varje pris, politik kan också vara att våga trycka på bromsen när något oförutsett hänt [lägg in valfri löst kopplad anekdot från Degerfors här, med humoristisk knorr]. Ingen kunde när vi började den här processen förutse de svåra skadeverkningarna som finanskrisen skulle ha på marknaden. Vi har därför i dag beslutat att skjuta datumet för omregleringen framåt, till hösten 2010, då vi bedömer att de kommersiella intressenterna kommer att ha en större möjligheter att gå in på den svenska apoteksmarknaden. God bless Americ…?, nej ooops, det var fel gubbe… Men allt annat tror jag är sant. Vad tror ni?

10 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det sägs att ju äldre man blir desto mer konservativ blir man. Kombinerar man detta faktum med en del svensk trygghetsnarkomani och slutligen en sked skrämselpropaganda så får man onekligen en ändamålsenlig placebo-kur mot en omreglering av apoteksmonopolet.

    KD väljarna är som artikelförfattaren riktigt påpekar som regel konservativa så utspelet känns mer som ett försök att tvinga KD under 4 % – gränsen. Ylva Johanssons utspel att föra Sverige tillbaka till 1968 är alltså mer ett försök att flörta med den konservativa väljarkåren än ett realistiskt hot. Eller är den en konsekvens av oppositionens nyfunna allians?

    För om vi tittar närmare på konsekvenserna av att realisera ett sådant utspel så inser man snabbt att utspelet sannolikt är just ingenting mer än ett sådant. Om vi bortser från de rent EU rättsliga aspekterna och den praktiska svårigheten att slänga ut de tillkomna privata aktörerna (på bästa Hugo Chavez manér) så måste t o m Ylva reflektera över hur många nya jobb inom apotekssektorn som skulle gå till spillo som en följd av att vrida tillbaks klockan?

    Inte bara rimmar detta dåligt i en stundande lågkonjunktur där alla jobb behövs, det är också ett hån mot alla farmacevter som står inför sin största högkonjunktur på länge.

  2. Ja det är ju inte direkt så att man gapar av förvåning åt dina tankar. Tyvärr.
    Jag tycker naturligtvis som Johan att det borde vara svårt att realisera hoten. Men man vet ju aldrig… Och så känner kanske fler.

    Men jag tänker också, tänk om det fanns en PRO-vänlig lösning här för Kd? Tänk om man kan blidka trygghetsivrarna med att rent radikalt säga att det kommer bli säkrare på en omreglerad marknad. För vi kommer ställa högre krav på kompetensen!
    I framtiden kommer ansvaret alltid ligga på en apotekare, en som man som kund kan få tala med vid behov.

    Men nej sjutton, det är ju inte främst det som oroar PRO. Det är ju priset. Eller?

    Kanske kan vara värt ett försök!

    http://viskriverihop.blogg.se

  3. Men tänk om omregleringen blir av i år i alla fall!

    Och många 65+-are hinner inse innan nästa val att det kanske inte är så dumt att jag behöver gå till närmaste apotek ett kvarter i stället för tio! Och jag får jättebra service där och kan till och med träffa “min egen apotekare” om jag behöver.

    Jag tror att morgondagens pensionerer uppskattar bra service och är beredda att betala lite mer för att få det lilla extra för sin hälsans skull.

  4. Kom inte och tro att det kommer finnas en apotekare på apoteken utan att det blir ett absolut krav på det. Visst kanske på apotek som driftiga apotekare startar, men inte i kedje-apoteken. Glöm det!!! Jobbar i Norge och här det är minsta möjliga kompetens som är laglig som är modellen. Billigt och bra! Och kunden struntar i vem som skriver etiketterna, bara personen gör det snabbt. Men tack och lov har Norge krav på att varje apotek har en apotekare som jobbat minst 2 år efter eksamen som kan ta ansvar för att räkna om fragmin till klexane när läkarkontoren har stängt. Som vågar expa det kunden säger att hon har haft förut men reseptet är borta. För det är vad kunden vill, snabb och bra hjälp att få ut sin medicin.

    Det är det utökade öppettider leder till…ökat ansvar för den ensamma farmaceuten på apoteket. Inget it stöd, inget “du får komma tillbaka när jag ringt läkaren för hon har skrivit ut 30 tabletter men enligt doseringen ska du ha 40” för då tar kunden sina pengar till det andra apoteket.

  5. Precis som Helena skriver kommer vi att stå helt utan apotekare på Sveriges apotek, om inte regeringen ändrar sig. För här innebär “minsta möjliga kompetens som är laglig” att det inte kommer finnas några apotekare alls.

    Stöd Apotekarsällskapet och låt oss ändra på det!
    http://www.apotekarsallskapet.se

  6. Här handlar det bara om en sak, enligt min mening. Man försöker att skrämma bort eventuella intresserade med hotbilder som man egentligen inte själva vet hur man ska backa upp.
    (“Hur det ska gå till i praktiken om partierna vinner valet 2010 kan de inte svara på idag. Att staten skulle köpa tillbaka redan sålda apotek verkar inte troligt enligt Ylva Johansson.
    – Allt beror på hur Sverige ser ut då och hur långt omregleringen har kommit. Men det kommer vi att kunna svara på innan nästa val.”)
    Skyttegravskrig av sedvanligt socialdemokratiskt manér. If it ain’t broke – break it!

  7. Förstår ni inte att ni reagerar precis som oppositionen vill. Att de skulle kunna tvångskonfiskera alla apotek skulle EU aldrig gå med på. Det är därför en icke-fråga. Skärp er!

  8. På Sverige Radios hemsidan (Ekot) står det följande:

    Avregleringen av apoteken kommer att bli mycket komplicerad att riva upp, vilket den rödgröna oppositionen har sagt att den ska göra om den vinner valet 2010. Det anser Lars Henriksson forskare inom EG-rätt och konkurrensrätt på Handelshögskolan i Stockholm

    Läs mer på:
    http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2545529

  9. Barar för att förtydliga, jag tror inte heller att (s) verkligen skulle monopolisera igen, om processen verkligen rullat fullt ut. Däremot tror jag inte att man är främmande för att ge intrycket av att man tänker expropriera, inte för att skrämma oss små gröna entrepenör-wanna-bees, men för att locka våra seniorer. Ren valtaktik och rent jidder. Men risken är att det funkar. Och frågan är om kd och alliansen vågar ta den risken?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här