Det är vad anställda i läkemedelsindustrin tycker är bäst och sämst med sina jobb, enligt en enkät i tidskriften Scrip. En känsla av att det man gör är viktigt för samhället var mindre väsentligt, att döma av enkäten, även om svaren var relativt jämnt fördelade.
Om du själv fick frågan ?Vilka aspekter av ditt jobb ger dig mest tillfredsställelse?? vad skulle du svara?
Respondenterna i Scrips enkät fick välja mellan dessa åtta påståenden, och rankade dem så här:
1. En bra lön
2. En god balans mellan arbete och fritid
3. En känsla av att ditt jobb är viktigt för företaget
4. Bra förmåner, till exempel sjukvård och tillgång till fritidshus
5. Bra relation till kollegor
6. En känsla av att ditt jobb är viktigt för samhället
7. En trevlig arbetsmiljö, till exempel bra lokaler, praktiskt belägen
8. Möjlighet att resa
I sin utvärdering av enkäten skriver Scrip-redaktören att det vore orättvist att anta att dessa resultat indikerar att människor som arbetar i läkemedelsindustrin är mer intresserade av pengar än av att förbättra folkhälsan, eftersom alla alternativ var relativt jämnt fördelade, bortsett från det sista (resor) som hade en lägre stolpe i diagrammet.
Ok, skillnaden må vara liten, men ändå är det rätt intressant att personer som har ett jobb som i slutändan kan hjälpa människor från svåra sjukdomar och i värsta fall en för tidig död – en så uppenbar nytta – svarar på detta sätt.
Om du då istället fick frågan ?Vad tycker du inte om med ditt arbete?? vad finns på listan då?
Så här rangordnade arbetarna i läkemedelsindustrin dessa tio påståenden i enkäten:
1. För mycket byråkrati (45 procent)
2. Att allmänheten har en låg uppfattning om läkemedelsindustrin (32 procent)
3. Dålig internkommunikation (32 procent)
4. För lite resurser
5. Dålig balans mellan arbete och fritid
6. För lite karriärsmöjligheter
7. För hård press
8. Dålig arbetstrygghet/säkerhet
9. Övergipande företagsstrategi
10. Låg lön
För Läkemedelsindustrin har det varit ett tufft år konstaterar redaktören. Omstruktureringar, personalneddragningar, motgångar i forskningen och ett minskat förtroende från allmänheten, för att nämna några. Men trots dessa uppenbart tunga faktorer fanns det tydligen en annan faktor som överskuggade allt annat ur medarbetarnas perspektiv: byråkratin.
Kanske hänger det i hop, funderar jag. Kanske är det så att mängden av internrapporter, pappersexercis, redovisning och olika rapporteringsvägar till höger och vänster skymmer sikten för den nytta man har möjlighet att göra i samhället. Och att pengarna på kontot, betald sjukvård och möjligheten att låna en stuga på semestern blir en mer uppenbar konsekvens, lätt att se och uppskatta.
Oavsett orsaken vore enkätresultaten värda en reflektion av de aktuella företagen. I en tid när kreativitet och innovation är avgörande för att lyckas, är knappast tung byråkrati och dålig kommunikation en lämplig strategi.
Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se
Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här