?Den mest använda produkten finns fortfarande kvar?

MSD försäkrade sig om att hydroklortiazid fanns kvar på den svenska marknaden i form av Esidrex (Novartis) innan Dichlotride avregistrerades den första juli i år. Dichlotride hade då en låg förskrivning, omkring tre promille av hypertonipatienterna, och var det klart mindre av två alternativa produkter som tillhandahållits sedan 1959. Dichlotride givet ensamt kräver ofta tillägg […]

21 aug 2001, kl 19:48
0

MSD försäkrade sig om att hydroklortiazid fanns kvar på den svenska marknaden i form av Esidrex (Novartis) innan Dichlotride avregistrerades den första juli i år. Dichlotride hade då en låg förskrivning, omkring tre promille av hypertonipatienterna, och var det klart mindre av två alternativa produkter som tillhandahållits sedan 1959. Dichlotride givet ensamt kräver ofta tillägg av kalium eller en kaliumsparare. Kvar på marknaden finns från MSD fortfarande hydroklortiazid i kombination med en kaliumsparare i form av Moduretic och Moduretic Mite. Moduretic mite var för övrigt det diuretikum som ingick i den så kallade STOP-1-Hypertension studien som visade minskad morbididet och mortalitet i jämförelse med placebo hos äldre patienter med hypertoni. Hydroklortiazid finns dessutom tillgängligt från MSD i form av kombinationerna Renitec comp och Cozaar comp. MSD har med andra ord tagit sitt ansvar för att de patienter som behöver den aktiva substansen i Dichlotride (hydroklortiazid) också har tillgång till den.

MSD är forskningsdrivet läkemedelsföretag som har som främsta uppgift att ta fram och dokumentera nya och bättre läkemedel. Att generikaföretag producerar och marknadsför läkemedel där patentet har gått ut ser vi som en naturlig del i ett preparats utveckling.

Men hur långt sträcker sig originaltillverkarens ansvar? I övergången mellan patent ? och generikamarknaden har vi som tillverkare av originalläkemedel naturligtvis ett ansvar för att det finns en säker tillgång till preparatet. Men när ett läkemedel sedan länge varit en generikaprodukt kan inte längre dessa krav ställas enbart på originaltillverkaren. Här måste myndigheter och hela läkemedelsindustrin tillsammans se till att det finns en fungerande och välutvecklad generikamarknad så att man drar bästa nytta av de specifika kunskaper som olika leverantörer kan erbjuda.

Olle Melinder, Chef Information & Affärsutveckling, MSD

Eva Lilienberg, Chef Medical & Scientific Affairs, MSD