Carin Svensson, apotekschef vid flyplatsapoteket på Arlanda, välkomnar också förslaget som troligen kommer att tas av riksdagen under hösten.
? Om man menar något med att folk ska efterleva den här bestämmelsen måste man ju också ge dem en rimlig chans att skaffa intyget.
Besvärligt för resenären
Sedan Sverige i mars anslutits till Schengenkonventionen har intygen utfärdats av Läkemedelsverket efter att en läkare ansökt för resenärens räkning. En procedur som kan ta några veckor. Enligt förordningen krävs ett intyg för att ta med sig narkotiska läkemedel mellan länderna. Intyget får maximalt gälla för 30 dagar.
? Redan i våras ringde jag till Läkemedelsverket och påpekade att det rent ut sagt var dårpippi att ha det på det sättet. Här hos oss har vi många affärsresenärer som kunder. De kan ju få resa på bara några dagars varsel och har inte en chans att följa de här bestämmelserna.
Att det blir mer arbete för apotekspersonalen, bekymrar inte Carin Svensson i dagsläget.
? Visst kan man bygga hinder och se problem om man vill. Men jag tycker att den här servicen bör ingå i vårt arbete.
Det tycker man också centralt på Apoteket AB.
Inger Näsman på Apoteket AB påpekar också att utfärdandet av intygen, enligt förslaget, kan göras av annan personal än farmaceuter.
? Det är viktigt för oss att farmaceuterna inte behöver använda tid till det här.
Gratis för kunden
Intygen ska vara gratis för kunden. Kostnaden ska tills vidare täckas av den handlingsmarginal som Apoteket AB tillämpar, för att sedan förhandlas om när staten reviderar avtalet med Apoteket AB.
I Danmark där den här uppgiften ligger på apoteken har man sedan i våras utfärdat över 25 000 intyg. I Sverige cirka 4000.