Forskningen om hur moderna psykofarmaka verkar har lett till upptäckten att hjärnans nervceller kommunicerar med varandra genom kemiska budbärare. Tack vare denna upptäckt (som gav författaren Arvid Carlsson Nobelpriset i medicin är 2000) har nya möjligheter öppnat sig för forskarna att förklara våra tankar och känslor och vad som ligger bakom psykiska sjukdomar. Den ökade kunskapen om hjärnan har lett till läkemedel med mer specifik verkan. Vi kan i framtiden kanske också få substanser med nya användningsområden, till exempel medel som förbättrar minnesfunktion eller ökar inlärning och kreativitet.
Boken är tänkt som en introduktion till de nya perspektiv som öppnats genom de senaste decenniernas rön inom hjärnforskningen. Författarna har särskilt inriktat sig på den kemiska signalöverföringen och dess avgörande betydelse för hjärnans funktion.
På ett begripligt sätt gör boken forskningens landvinningar tillgängliga för en bred läsekrets.
Arvid Carlsson, som är professor i farmakologi vid Göteborgs universitet, har skrivit boken tillsammans med dottern Lena Carlsson som är vetenskapsjournalist.
Boken ges ut av Studentlitteratur (www.studentlitteratur.se)
- Läkemedel
Begriplig introduktion till aktuell neurovetenskap
Forskningen om hur moderna psykofarmaka verkar har lett till upptäckten att hjärnans nervceller kommunicerar med varandra genom kemiska budbärare. Tack vare denna upptäckt (som gav författaren Arvid Carlsson Nobelpriset i medicin är 2000) har nya möjligheter öppnat sig för forskarna att förklara våra tankar och känslor och vad som ligger bakom psykiska sjukdomar. Den ökade […]