Fingerat generikabyte gav förändrad effekt av astmaläkemedel

Enligt en aktuell kanadensisk studie tycker 70 procent av patienter vars ursprungliga läkemedel bytits ut mot generika att det nya medlet antingen har en bättre eller sämre effekt än det gamla.

24 jan 2002, kl 20:47
0

Annons

Förutsatt att regeringens läkemedelsförmånsproposition passerar riksdagens socialutskott och kammare i oförändrat skick, kommer allmän generisk substitution att införas på svenska apotek från och med 1 oktober 2002.


Byte av inhalator


Byte till generika beskrivs ofta som en problemfri formsak där ett ursprungligt originalläkemedel byts mot ett likvärdigt generikum. Nu visar dock en studie av professor Mitchell Levine med flera vid McMasteruniversitetet i Hamilton, Kanada, att proceduren kan ha en oväntat stor effekt på både upplevd och kliniskt uppmätt läkemedelseffekt. Studien betalades av generikaföretaget Apotex och är ännu opublicerad i sin helhet.

Syftet med studien var att utvärdera patientupplevda förändringar och effekter på kliniska parametrar efter ett fingerat byte av läkemedel, och om dessa förändringar påverkas av positiva eller negativa kommentarer av en läkare.
I studien fick patienter med luftflödesobstruktion sin ordinarie aerosolinhalator (metered dose inhaler, MDI) med salbutamol utbytt mot en ny MDI under en veckas tid.
Patienterna informerades dock inte om att den nya inhalatorn var av exakt samma fabrikat som den ursprungliga.


Byte oftast till det bättre


Patienternas attityder till de båda inhalatorerna skattades efter studieperiodens slut. Totalt ansåg 27 procent av patienterna att den nya inhalatorn var sämre än den ursprungliga på att förhindra sjukdomssymtom, medan hela 46 procent ansåg att den nya var bättre.
Bara 30 procent av patienterna ansåg att inhalatorerna var lika bra.
? Detta bekräftar med all tydlighet att byte av fabrikat inte saknar praktisk betydelse, säger Ulf Bergman, docent och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus.
Resultaten kan ses mot bakgrund av att det enligt regeringens förslag kan bli tal om upp till fyra preparatbyten om året.


Video påverkade inte


Hälften av patienterna fick i samband med bytet se en videofilm där en läkare gav positivt laddad information om den nya inhalatorn. Den andra hälften fick istället se en video där läkaren förmedlade en negativ attityd till densamma.
Videosnuttarna med läkarkommentarer visade sig dock inte påverka patienternas upplevelser i någon riktning.
? Vi hade förväntat oss att läkarens inställning skulle påverka patienternas uppfattningar om den nya inhalatorns effekt, men detta kunde vi inte observera i studien, säger Mitchell Levine.
Studieförfattarna drar slutsatsen att andra faktorer än reella skillnader mellan produkterna orsakar patienternas frekventa upplevelser av förändrat hälsotillstånd efter bytet.
? En orsak till de upplevda förändringarna kan vara det faktum att sjukdomens naturalförlopp ofta varierar från vecka till vecka, säger Mitchell Levine.


Klinisk effekt förändrades


Effektparametrar som FEV1 (forcerad expiratorisk volym på en sekund) och respiratoriska symtom jämfördes också före och efter det fingerade bytet av preparat.
? Även dessa kliniska parametrar förändrades, i vissa fall till det bättre och i vissa fall till det sämre, säger Mitchell Levine.
En patient fick läggas in akut efter ha fått astmaanfall, något som patienten ansåg berodde just på bytet.