Glukosamin riskerar försvinna från marknaden

Läkemedelsverket klassade i fjol glukosamin som läkemedel. Det är tveksamt om något företag lämnar in registreringsansökan och därför kan medlet försvinna från marknaden den sista oktober i år.

21 feb 2002, kl 11:57
0

Annons

Produkter som innehåller substansen glukosamin marknadsförs idag som ett kosttillskott för behandling av artros och säljs framför allt i hälsokostbutiker och via postorder. Produkterna har fått stor uppmärksamhet och blivit riktiga storsäljare. Att Läkemedelsverket klassat medlen som läkemedel betyder att de på sikt inte får säljas som kosttillskott och nuvarande försäljningstillstånd sträcker sig fram till första november i år. Glukosamin säljs idag som läkemedel i exempelvis Finland, Tyskland och Italien.

Fortsatt försäljning?
Eftersom glukosamin är ett naturligt ämne är det svårt att patentskydda och det är idag osäkert om något svenskt läkemedelsföretag kommer att försöka få medlet godkänt som läkemedel.
Läkemedelsverkets beslut att klassa produkter som innehåller glukosamin som läkemedel är att de har ett medicinskt användningsområde. De produkter som finns ute i handeln idag är inte kontrollerade och enda källan till information är företagens egen marknadsföring. Det innebär att konsumenten inte kan veta om preparatet innehåller deklarerad och tillräcklig mängd eller ens något glukosamin över huvud taget.
Genom att fabrikanterna ansöker om att få produkterna godkända som läkemedel kan man också utvärdera dem på samma sätt som andra läkemedel.
? Flera företag har varit intresserade och diskuterat regler och annat som krävs, säger Jane Ahlqvist-Rastad på Läkemedelsverket. Problemet är nog att det finns ganska svag dokumentation. Om det hade funnits bra dokumentation skulle vi redan haft en ansökan här.

? Företagen har marknadsfört glukosaminprodukterna väldigt hårt. När man nu har försökt marknadsföra det som läkemedel så måste man väl anpassa sig till de krav som gäller för läkemedel. Det skulle vara intressant att veta hur mycket pengar företagen har tjänat på preparaten.

Få studier
Det finns bara ett fåtal publicerade studier på glukosamin och substansens effekter har framför allt studerats vid artros.
En ny klinisk studie som publicerades i Lancet (2001;357:251-56) antyder att flerårig behandling med 1,5 mg glukosamin kan motverka de ledförändringar som uppkommer vid artros i knäleden.

Studien utfördes med ett preparat som är godkänt som läkemedel (inte i Sverige) och forskarna påpekar därför att resultaten inte kan generaliseras till alla glukosaminprodukter som säljs som kosttillskott. Ingen uppenbar biverkningsrisk framkom i studien.

EU avstyrkte
Läkemedelsverket lade förra året fram ett förslag som innebar att glukosaminprodukter som uppfyllde vissa grundläggande krav skulle kunna beviljas tillfälliga försäljningstillstånd fram till dess att ansökan om godkännande som läkemedel var avgjord. Förslaget skickades på remiss inom Sverige och anmäldes även till EU-kommissionen.

Förslaget skulle framför allt ses mot bakgrund av att glukosamin är godkänt som läkemedel i flera andra EU-länder, den utbredda användningen i Sverige samt den nämnda studien som antyder viss positiv effekt. För att kunna bedöma substansens medicinska effekt och säkerhet krävs dock ytterligare dokumentation, menar Läkemedelsverket.
Men i det utlåtande som kom från EU-kommissionen accepterades inte förslaget om tillfälligt försäljningstillstånd och Läkemedelsverket beslutade då om den förlängda slutförsäljningstid som nu gäller.
EU-kommissionen tar däremot inte ställning till om glukosaminprodukter ska klassas som läkemedel eller inte.

Många protester
Eftersom många som använder glukosamin tycker att det hjälper har reaktionen varit kraftig på att det skulle försvinna från marknaden. Till Hälsokostrådet har det kommit in tusentals namnunderskrifter från konsumenter som vill ha det kvar.
Åke Färnlöf, VD på Hälsokostrådet som är en branschorganisation för hälsokostbutiker, menar att om det inte kommer fram något registrerat läkemedel med glukosamin så måste Läkemedelsverket flytta fram tidpunkten för slutförsäljning.
? Vi ska göra allt för att det ska få fortsätta att säljas fritt, det är vår filosofi. Mot bakgrund av de höga sjukvårdskostnaderna tycker jag att det är viktigt att förbättra möjligheterna till egenvård. Genom att sälja glukosamin fritt kan man spara in på dyra läkarbesök.
? Vi vet att några politiker har intresserat sig för frågan och eventuellt kommer det att tas upp i samband med den nya läkemedelspropositionen. Vi hoppas på en lösning, säger han.
Idag är det cirka 15 olika företag som säljer produkter med glukosamin. Åke Färnlöf medger att det har förekommit en del övertramp i marknadsföringen men att det nu har rättats till.