Artros är den vanligaste ledsjukdomen. Vid artros förändras brosket i lederna. Ytan blir matt och ojämn, ibland uppkommer sprickbildningar. Med tiden uppstår mer slitning och till slut har brosket helt slitits bort. Benytorna möts och kan skadas. En överproduktion av ledvätska kan uppstå vilket ökar trycket i ledkapseln som blir tjockare och svårrörlig.
De vanligaste lederna att drabbas är höfter, knän, fingrar men även fötter och axlar kan drabbas.
Sjukdomen utvecklas under lång tid utan att man tänker på det eller kans e det på röntgen. Precis som med andra reumatiska sjukdomar vet man inte hur eller varför artros uppkommer. Inte heller vem som kommer att drabbas. Det är ovanligt att unga människor drabbas men undersökningar visar att hälften av alla människor över 60 har artrosförändringar i någon led. Kraftig långvarig belastning kan öka risken för artros. Det betyder att vissa yrkesgrupper, som lantbrukare, byggnadsarbetar och städpersonal är extra drabbade. Överviktiga drabbas oftare av knäartros.
Smärtan kommer inte från brosket utan från strama muskler, ansträngda senfästen och utspända ledkapslar.
Även här finns ingen behandling som botar sjukdomen. Istället går behandlingen ut på att minska besvär med smärta och stelhet. Träning och sjukgymnastik liksom avlastning och arbetsterapi är vanliga metoder. Olika former av smärtlindring används, akupunktur och transkutan elektrisk nervstimulering fungerar för vissa, men för andra kan massage, värme eller kyla fungera bättre.
Vanliga läkemedel är paracetatmol, ensamt eller i kombination med lätta opioider. Tramadol kan också provas, liksom NSAID och cox 2-hämmare. Kortison kan injicers om artrosleden blivit inflammerad och hyaluronsyra kan minska smärtan under en period.