På Apoteket har man nu börjat förbereda datasystemet så att personalen snabbt och enkelt ska få information om vilka läkemedel som är utbytbara, vilka som finns på hyllan och priserna.
Tidigare har Riksförsäkringsverket, efter anvisningar från Läkemedelsverket, i sin referensprislista angett vilka läkemedel som är det.
? Jag tror inte att beslutet om generisk substitution innebär några förändringar av vilka som är utbytbara, säger Thomas Salomonsson på Läkemedelsverket.
Ur medicinsk och vetenskaplig synpunkt finns det inga skäl till förändringar. Produkter som är identiska, det vill säga innehåller samma substans, är utbytbara.
? Men det kan ju ur konkurrenssynpunkt vara tveksamt om generikaföretag som kanske enbart tillverkar de mest sålda styrkorna och förpackningarna alltid ska ersätta originalet.
? Skälet till att de inte skulle vara det är i så fall politiskt. Men utifrån författningstexten förefaller det inte som några sådana hänsyn ska tas, säger han.
Obligatorisk återrapportering?
Problemen kommer apotekspersonalen att få ta itu med.
? Idag återrapporterar personalen till läkaren när de byter till generika eftersom ett sådant byte ska journalföras, säger Hans Selander på Apoteket..
Däremot har det inte ansetts nödvändigt vid byte till ett parallellimporterat preparat.
Men i den nya författningstexten står att :?När ett utbyte sker ska apoteket skriftligen underrätta den som utfärdat recepten?.
Vilket ju onekligen kan tolkas som att också byten till parallellimporterade ska meddelas läkaren.
I och med att apotekspersonal från och med i höst är skyldiga att byta till billigast tillgängliga preparat förutsatt att läkaren inte gjort en notering om att byte inte får ske, eller kunden är beredd att betala mellanskillnaden, kan det bli en mängd rapporter, konstaterar Hans Selander.
? Vi får verkligen hoppas att läkarna ser till att förskriva de billigaste