Vacciner är exempel på läkemedel som kan vara temperaturkänsliga. Vacciner förvaras i temperaturkontrollerade kylar, men SBL Vaccins uppdragsgivare kräver inte en obruten kylkedja under transporten för alla sina vacciner, eftersom temperaturkänsligheten varierar mellan olika ämnen och beredningsform.
? Under de maximalt 26 timmar som vaccinet transporteras kan godsets temperatur stiga från kylskåpskallt då produkten packades till över åtta grader vid högsommarvärme, säger Anders Johansson, distributionschef på SBL Vaccin.
Kraven ökar
De värmekänsliga vaccinerna paketeras med en kylklamp i ett separat fack i en låda.
? Men inte ens detta garanterar att temperaturen håller sig inom två till åtta grader under hela transporttiden, säger han.
Fredrik Olsson, transportansvarig på Kronans Droghandel, anser att det kan vara svårt att validera lösningen med kylklampar.
? Är den omgivande temperaturen extrem i någon riktning fungerar den inte.
Enligt honom ökar kraven från branschen på att produkterna ska hanteras under rätt temperaturbetingelser.
? De flesta varor vi har i vårt kyllager klarar ett halvt dygn eller ett helt dygn i rumstemperatur. Men blir det längre påverkas hållbarheten.
Utvecklingen går framåt
Ett nytt system för kvalitetssäkring av temperaturkänsliga livsmedelstransporter, som har utvecklats av ett företag i Lund i samarbete med Lunds Universitet, skulle kunna användas vid läkemedelstransporter.
? Det är billigare än existerande system. Dessutom blir det möjligt att kontrollera transporthistorien, säger Bengt Sahlberg, VD på Bioett.
En självhäftande etikett, stort som ett visitkort, sätts på paketet före transporten. Etiketten har en inbyggd biosensor som reagerar på temperatur och tid och som sedan avläses av mottagaren.
? Jag välkomnar att utvecklingen går framåt på området. Under förutsättning att systemet fungerar skulle det kunna fylla ett användningsområde för oss eftersom vi i varje läge vill försäkra oss om att transporttemperaturen varit den riktiga, säger Fredrik Olsson på Kronans Droghandel.