Pharmacia avvecklar forskningen i Sverige

Pharmacias kliniska forskning i Sverige avvecklas i höst. Ledningen för den kliniska forskningen flyttar till London och stora delar av verksamheten överförs till ett nytt bioteknikföretag.

21 jun 2002, kl 17:27
0

Annons

Nu besannas farhågorna som väcktes vid fusionerna med Upjohn och senast med Monsanto. Forskningen inom Pharmacia lämnar Sverige.
Den laboratoriebaserade forskningen, grundforskningen, flyttas över till ett nytt bioteknikföretag som startas tillsammans med externa investerare. Den kliniska forskningen upphör och skall enligt ledningens planer flyttas över till kontraktsforskningsföretag, så kallat CRO-företag, i Sverige. Dessutom flyttar ledningen för den europeiska kliniska forskningen från Stockholm till London.
Därmed följer Pharmacia trenden inom den globala läkemedelsindustrin idag, nämligen att sälja av den egna verksamheten och istället initiera externa samarbeten. För Pharmacia innebär det samarbeten med bland andra Active Biotech, Biacore och Amersham Pharmacia Biotech.
Konsekvensen blir att Pharmacia inte har någon egen forskning kvar i Sverige utan blir ett rent marknadsföringsbolag.
? Det är ett sätt att långsiktigt få ut det fulla värdet av våra investeringar. Vi gör det därför att vi måste frigöra resurser och fokusera på våra kärnverksamheter, säger Rolf Gulliksen, Pharmacias europeiska informationschef.


Vill attrahera nya forskare
De verksamheter som flyttas ut från Pharmacia och in i det nya bolaget är forskningen inom metabola sjukdomar, framför allt fetma och diabetes. Dessutom flyttas även plasmaverksamheten med faktor VIII-försäljningen för att generera ett kassaflöde i företaget redan från början.
? Syftet med bioteknikföretaget är att det ska ta fram nya läkemedelssubstanser, säger Göran Ando, vice forskningschef på Pharmacia.
? Vi vill ha en högre nivå av bioteknikkänsla med kortare beslutsvägar. Då kan vi också locka till oss nya duktiga forskare.
Det nya bioteknikföretaget startas sannolikt i Stockholm någon gång under hösten eller vintern. Hur stor del Pharmacia kommer att äga vill ingen kommentera idag men enligt Rolf Gulliksen är Pharmacia intresserat av ett långsiktigt ägande i företaget. För att sprida riskerna pågår också sökandet efter externa investerare. Även personalen som flyttas över från Pharmacia kommer att erbjudas att bli delägare.
? Det här kommer att bli ett av Europas största bioteknikföretag med totalt ca 1 000 anställda, berättar Rolf Gulliksen.
En börsintroduktion är planerad inom fem år.
Göran Ando tycker inte att företagets planer späder på forskarflykten.
? Genom denna lösning lockar vi till oss många forskare som inte vill arbeta i en klassisk struktur som de stora läkemedelsföretagen erbjuder. På sikt kan det också bli en helt annan inriktning på forskningen i det företaget beroende på vilka människor man lockar till sig.


Fel sorts personal
Personalmässigt berörs ca 1 000 personer av förändringarna. Ungefär 800 kommer att erbjudas nya jobb i bioteknikföretaget för de resterande 200 förs förhandlingar med CRO-företag om ett eventuellt övertagande av personalen.
? I det nya bioteknikföretaget finns det inget behov av någon klinisk forskning, säger Rolf Gulliksen.
Men enligt källor som Läkemedelsvärlden har varit i kontakt med behöver inte CRO-företagen denna sorts personal. CRO-företagen behöver fotfolk som är ute i sjukvården och samlar in data, inte Pharmacia-folk som sitter inne på kontoret och planerar studierna.
Enligt Göran Ando ger alla stora förändringar, som denna, upphov till oro bland personalen men han säger att det finns en positiv attityd. Från personalens håll är man däremot oroade över utvecklingen.
? Det här är jättetråkigt. Luften går ur verksamheten. Från det att Pharmacia och Upjohn gick ihop 1995 på lika villkor har man slagit sönder hela läkemedelsverksamheten, säger Ingela Widén som är CIF-klubbens ordförande på Pharmacia i Stockholm.