I Skellefteå vill man väcka debatt kring frågor och attityder till följsamhet. Studier har visat att endast hälften av alla läkemedelsordinationer följs av patienten enligt anvisningar. I en tredjedel av fallen tar patienten läkemedlet men inte enligt ordination och i cirka en fjärdedel av fallen hämtas läkemedlet aldrig ut.
Inställningen till följsamhet hos läkare, sjuksköterskor och farmaceuter är viktig och därför har Jan-Erik Ögren, apotekschef i Skellefteå, gjort en undersökning om attityden till följsamhet hos dessa grupper. På frågan om vilken nivå man tycker att en acceptabel följsamhet bör ligga svarade genomsnittet 80 procent. Farmaceuter tycker att den bör ligga på 94 procent, distriktssköterskor på 97 procent och distriktsläkare på 86 procent.
Kraven höjs
Samma studie gjordes 1992 och syftet när man nu gjorde om studien var att se om attityden hade ändrats. Sammantaget visar studierna att kraven på följsamhet har ökat. Läkarna är den grupp som har ändrat sig mest när det gäller attityd till följsamhet. De tycker idag att 90 procent av patienterna bör följa ordinationen vilket är en ökning med 10 procent.
? Det tycker vi är ett väldigt positivt resultat, säger Jan-Erik Ögren. Läkarna är ju nyckelpersoner, det är han/hon som avgör vilken behandling patienten skall ha och de kan bli mycket bättre på att följa upp läkemedelsbehandlingens resultat. Men för att följa upp resultatet måste man ju först och främst veta att patienten tar medicinen.
Patientens delaktighet och ?våga fråga om din medicinering? blir också temat för en annonskampanj som planeras av länets läkemedelskommitté. Parallellt med enkäten har man tagit fram foldrar som vänder sig till personal och patienter. I patientversionen är temat ?Du bör själv vara partner och delaktig i alla beslut som rör din hälsa?.