Läkemedelsverket beslutade i mitten av november att ta bort recepttvånget för Losec 10 och 20 mg i små förpackningar. Indikationer för egenvård är kortvarig behandling, upp till 14 dagar, av tillfälliga besvär av halsbränna och sura uppstötningar. Därmed blir Sverige först med receptfritt Losec.
? Korttidsbehandling innebär ingen risk för att diagnos eller behandling av svår sjukdom inom mag-tarmkanalen fördröjs. Försvinner inte besvären efter två veckors egen behandling ska man söka läkare, säger Kajsa Tunér, läkare och handläggare för mag-tarmprodukter inom Läkemedelsverket.
Med receptbefrielse av Losec Mups fortsätter verket sin linje att efterhand lyfta bort recepttvånget för medel mot halsbränna och sura uppstötningar. Det har tidigare skett för Novalucol och H2-blockerare som Pepcid och Zantac.
Inget aprilskämt
Receptfriheten gäller från den 1 april 2000.
? Vi hoppas hinna bli klara så att apoteken kan ha de receptfria förpackningarna från den tidpunkten, säger Anne-Charlotte Knutsson, chef för marknadskommunikation, AstraZeneca.
Till att börja kommer enbart 10 mg-tabletter att finnas receptfritt. AstraZeneca vill lansera en styrka i taget. Tabletterna kommer att finnas i två förpackningsstorlekar, 7 respektive 14 tabletter.
? 10 mg räcker för de flesta. Skulle det vara otillräckligt kan man prova att ta två tabletter per dag, säger Anne-Charlotte Knutsson.
Ingen ny praxis
Från Landstingsförbundet och andra håll har det höjts röster om att Läkemedelsverket borde ta initiativet att receptbefria väl beprövade läkemedel. I så gott som alla fall är det företaget som tar initiativet till receptbefrielse.
I Losec-fallet var det ombytta roller för en gångs skull. När förslaget presenterades förra vintern var dåvarande Astras reaktion avvisande. Företaget ville först inte påskynda den utveckling företaget inlett i USA i och med ett samarbete med Procter & Gamble.
Men agerandet i Losec-fallet kan snarare ses som ett engångstillfälle än en ny tuffare praxis från Läkemedelsverket. I sitt svar på Landstingsförbundets förslag om 15 ytterligare receptfria läkemedel håller verket en låg profil.
Visserligen inleder Anita Finne Grahnén sitt svar med att Läkemedelsverket ser positivt på initiativet om fler receptfria produkter. Sedan ger verket kortfattat sina synpunkter (se artikel här intill) på dessa.
Men verket avser inte att självt ta några initiativ. ?Utifrån dessa förslag kan respektive företag ansöka om ändrat legalt receptstatus?? skriver Anita Finne Grahnén.
Från verket gick en kopia på brevet till Läkemedelsindustriföreningen LIF. Verket ?förutsätter att informationen vidarebefordras till berörda företag?.