Ta en väletablerad läkemedelssubstans. Ta en klart definierad patientgrupp med stora otillfredsställda medicinska behov. Utveckla en galenisk beredning som har bättre förutsättningar än de idag använda.
Så ser i korthet affärsidén ut för Neo
Pharma. Det är ett företag som bildades i Uppsala 1994. Bakom företaget finns en kombination av erfarenhet inom galenik och neurologi plus kunskap om klinisk prövning, patent och registrering av läkemedel ? kort sagt ett läkemedelsföretag i det lilla formatet.
Företagets första produkt är Duodopa, som innehåller L-dopa, en välkänd substans för behandling av Parkinsons sjukdom. Produkten har provats på cirka 25 patienter i upp till fem år. Hittills sker all behandling i licensform och ingår i den kliniska utvärderingen. Företaget hoppas kunna lämna in en ansökan om godkännande i år.
Sedan tidigare har L-dopa givits till svårt sjuka Parkinsonpatienter i infusionsform direkt i tolvfingertarmen. På den punkten skiljer sig inte NeoPharmas produkt från konkurrenternas. Men tidigare försök har baserats på stora volymer vattenlösningar av L-dopa.
Begränsad löslighet
Ett problem med L-dopa är beredningsformen. Lösligheten i vatten är begränsad och den oxideras snabbt i vatten, varför beständigheten är kortvarig.
? Vi har utvecklat en pseudoplastisk gelberedning som fungerar. Beredningen är trögflytande vid vila, vilket håller den aktiva substansen dispergerad. Sedimenterar den riskerar man att förlora kontrollen över doseringen. Vid infusion är beredningen lättflytande, säger Sture Lundén, tillförordnad VD för NeoPharma. Den 1 april tillträder Curt Nilsson som ordinarie VD.
? Den kemiska stabiliteten hos det nya läkemedlet är också större, vilket innebär att kapslar med Duodopa kan lagras i flera veckor i stället för några timmar, säger Sture Lundén.
Läkemedlet tolereras av patienterna.
? Ingen av dem som ingått i projektet har hoppat av på grund av behandlingen, säger Sture Lundén.
Svårt sjuka
Det är enbart patienter med svår Parkinson som hittills valts ut för behandling med Duodopa. Företaget uppskattar målgruppen till 10 procent av Sveriges 15 000?20 000 Parkinsonpatienter.
Läkemedlet pumpas med en konventionell bärbar pump. Patienten byter själv kassetten med läkemedlet en gång varje dag.
Behandling med Duodopa har en potential att spara pengar åt samhället.
? För många av de svåra patienterna med Parkinson gäller ofta slutenvård på sjukhem. Kan vi med vår behandling få över en del av patienterna till öppenvården är det en besparing, säger Sture Lundén.
Behandlingen botar inte patienterna, utan lindrar symtomen och underlättar det dagliga livet. För en del Parkinsonpatienter kanske man kan skjuta upp tidpunkten då denne inte längre kan klara sig med behandling i hemmet, utan blir beroende av institutionsvård.
? Hur stora besparingar man kan göra vet vi inte. För det krävs en omfattande hälsoekonomisk studie, säger Sture Lundén.
Även om företaget hittills inriktat sig på behandling av Parkinson, så utesluter inte Sture Lundén att man i framtiden kommer att söka sig in även på andra områden.
? Det finns fler sjukdomar, där vi ser möjligheter att introducera nya beredningsformer, säger han.