?Nyfödda undanhålls moderna läkemedel?

Nyfödda och för tidigt födda barn har inte samma tillgång till moderna läkemedel som andra eftersom de, av etiska skäl, ofta exkluderas ur de kliniska prövningar som görs på nya läkemedel. Istället blir de ständiga försökskaniner.? 80 procent av alla läkemdelsbehandlingar av nyfödda saknar dokumentation, säger Uwe Evald, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

19 jul 2002, kl 19:59
0

Annons

På grund av etiska svårigheter att genomföra kliniska studier på nyfödda och för tidigt födda barn finns det idag väldigt lite kunskap om hur dessa mycket unga individer omsätter läkemedel. Men trots detta använder man i klinisk praxis många läkemedel i behandlingen av nyfödda. Tio procent av alla nyfödda behandlas på sjukhus så att de måste skiljas från föräldrarna och cirka en procent behandlas i intensivvården.
? Det finns ett otroligt stort behov av att dokumentera läkemedel i nyföddhetsperioden, säger Uwe Evald, överläkare vid Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala. Och det är en enormt stor skillnad mellan barnen i den här perioden. Mina patienter kan vara allt ifrån neonataler som väger 300 gram till fullstora barn på sex kilo.


Behandlas helt oprövat
Nyfödda barn skiljer sig också mycket mer ifrån lite äldre barn än vad äldre barn skiljer sig ifrån vuxna. Detta gör det mycket svårt att förutse hur de kommer att reagera på ett nytt läkemedel som bara är testat på vuxna.
De nyfödda barnen består till 90 procent av vatten jämfört med 60 procent för de större barnen, de nyfödda har enbart en en-procentig fettdepå istället för 15 procent som de äldre barnen har och deras hjärna kan väga allt ifrån 90 till 600 gram.
Enligt Uwe Evald sker ungefär 80 procent av all läkemedelsbehandling på denna grupp barn utan att det finns kontrollerade studier som stödjer användandet. Och detta menar han är ett minst lika stort etiskt problem som att inkludera nyfödda barn i studier.
? Det finns en mycket hög tröskel för att göra kliniska studier på små barn, men det finns ingen tröskel alls för att pröva läkemedel i klinisk praxis på samma barn, säger han. På det viset utsätter man dessa mycket små och sårbara varelser för helt oprövade läkemedelsbehandlingar.
Detta innebär inte bara att det enskilda barnet många gånger blir en ofrivillig försökskanin på ett helt okontrollerat sätt, det innebär också att den här gruppen mycket små patienter inte kan ges den bästa tänkbara läkemedelsbehandlingen eftersom man helt enkelt inte har kunskapen.
? De nyfödda barnen undanhålls moderna och effektiva läkemedel eftersom de många gånger exkluderas ur kliniska prövningar, säger Uwe Evald.


Info ur klinisk vardag
Vägen ur denna problematiska situation är, enligt Uwe Evald, att släppa på de strikta reglerna för kliniska prövningar och försöka få ut så mycket och så bra information som möjligt ur den kliniska vardagen. Uwe Evald önskar att alla barnläkare har en vetenskaplig attityd när de använder nya läkemedel på små barn. Han vill att man inför en rapporteringsskyldighet för de läkare som i klinisk praxis provar nya läkemedel på barn och att de etiska kommittéerna får en insyn i vardagsbehandlingarna på nyföddhetsavdelningarna.