Bakgrunden är den att när den svenska apotekarutbildningen förlängdes från fyra till fem år 1992 erbjöds de som studerade den fyraåriga utbildningen att frivilligt förlänga sin utbildning med ett år ? för att bli en s k EU-apotekare. Detta skulle garantera dem en, i EU:s ögon, giltig examen för arbete som apotekare inom unionen.
Så blev det nu inte. Det som har ställt till problem för de drabbade EU-apotekarna är att de först tagit ut sin svenska apotekarexamen på 160 p och sedan, ett år senare, tagit ut sin EU-apotekarexamen på 200 p. Den brittiska apotekarorganisationen menar nu att det inte är tillåtet att bygga på sin fyraåriga utbildning med ett år till för att få den femårig utan apotekarutbildningen måste vara fem år från början för att vara godkänd.
Osäker utgång
Tolkningen av reglerna kring ömsesidigt erkännande av medlemsländernas apotekarexamina är en fråga som kommer att tas upp vid ett möte i Bryssel den 12:e februari där representanter från EU:s medlemsländer samt EU-kommissionen samlas. Då kommer sannolikt de svenska EU-apotekarnas situation att klargöras, men utgången av det mötet är ganska osäkert, menar Leif Gudmundsson, ansvarig för behörighets- och utbildningsfrågor vid Socialstyrelsen och en av de som håller i ärendet för svensk räkning.
? Både England och EU-kommissionen har tidigare uttryckt sin uppfattning att det inte är tillåtet att bygga på sin apotekarutbildning efter att man tagit ut sin examen. Vi kommer naturligtvis att argumentera för att detta är en femårig utbildning utan uppehåll och därför ingen påbyggnad, men det är inte säkert att vi får gehör för detta, säger han.
Totalt handlar det om cirka 30 apotekare som förlängt sina studier med ett år för att bli ?EU-anpassade? så det är ingen stor nationell katastrof även om Sverige inte får gehör för sin linje, men för de 30 som har tagit studielån och läst ett extra år är det naturligtvis inte speciellt roligt.
? Det känns naturligtvis inget vidare att ha läst ett helt år extra för en examen som nu verkar vara komplett värdelös, säger en av de tre EU-apotekarna till Läkemedelsvärlden.
Fick garantier innan
Vid farmacevtiska fakulteten i Uppsala menar man sig dock ha fått garantier för att EU-utbildningen skulle vara giltig inom EU.
? Vi fick klartecken från Bryssel att förlänga apotekarutbildningen till 200 poäng och det var aldrig tal om några sådana här turer då, säger Lennart Paalzow, dekanus vid farmacevtiska fakulteten i Uppsala.
Oavsett hur det går i Bryssel den 12:e finns det dock fortfarande en möjlighet för EU-apotekarna att få behörighet att arbeta inom EU, men det krävs då att de arbetar på apotek minst tre år i Sverige först. Alltså precis samma regler som gäller för dem som läst den fyraåriga utbildningen.