?Ej S? på fyra av tio danska recept

Läkarna protesterade kraftigt mot den nya läkemedelslag som infördes i Danmark den 1 april. Nu visar statistik från Lægemiddelstyrelsen att läkarna på 40 procent av recepten motsätter sig utbyte av läkemedel.

24 jul 2002, kl 22:01
0

Annons

Den nya lagen innebar bland annat att en så kallad omvänd G-ordning infördes. Läkare skulle aktivt ange på receptet om ett utbyte ej fick ske (?ej S?, se Läkemedelsvärlden nr 5 1997, sid 10?11). Före den nya lagen gällde det omvända; läkaren skulle ange om ett läkemedel fick bytas ut.
Genom att ange ?ej S? motsätter läkaren sig utbyte både mot parallellimport och generika; med ett ?ej G? förhindrar läkaren ett utbyte mot generika (se faktaruta).
I en enkät som presenterades tidigare i höst var 80 procent av 300 läkare negativa till reformen. Det har även talats om bojkott ? att läkare genomgående skulle ange ?ej S? på recepten.
Nu finns det siffror på i vilken omfattning läkarna motsätter sig ett utbyte.
? 40 procent av alla recept är försedda med ?ej S? eller ?ej G?, säger Lægemiddelstyrelsens chef Bo Lumholtz.
Han menar det är för tidigt att säga om denna andel är medicinskt korrekt eller inte.
? Vi kan inte säga om andelen är för liten eller för stor ännu, säger Bo Lumholtz.
Han vill inte kommentera om antalet ?ej S? är resultat av en organiserad bojkott eller ej.
Nu ska siffrorna analyseras. Bland annat är man intresserad av de ekonomiska konsekvenserna. En fråga är i vilken utsträckning har läkarna valt det billigaste alternativet på recept med anteckningen ?ej S?.
Utbytesproblematiken kommer att fortsätta att uppmärksammas i den danska läkemedelsdebatten. Kring årsskiftet väntas uppmärksamhet när Lægemiddelstyrelsen ska presentera sin lista över läkemedel som omfattas av analog substitution.