Läkemedelsfrågor har inte varit en het potatis i någon valrörelse. Däremot kan det hetta till mellan valen. Senast i april då den stora propositionen klubbades. Men det är inte alltid partierna röstar som de lovar väljarna att de ska rösta. Kohandel och kompromisser är vardagsmat i maktens korridorer. Kappan vänds ibland efter vinden och visst kan man acceptera ett försämrat högkostnadsskydd om man istället får till ett förhöjt bostadstillägg för betalningssvaga pensionärer.
Det finns de som klagar över att Sverige inte har någon läkemedelspolitik, att vi sålde ut den samtidigt som vi gick med i EU 1995. Läkemedelsindustrin klagar över byråkratin och att EU:s inre marknad inte blivit verklighet för läkemedel på grund av komplicerade regler och priskontroll.
I Läkemedelsvärldens undersökning på nästa sida, framgår att flera partier anser att läkemedelsfrågorna inte är en valfråga. Däremot hälso- och sjukvård, där läkemedel är en del. Partierna anger också vilka frågor de anser viktiga att arbeta med under nästa mandatperiod, vad de tycker om apoteksmonopolet, högkostnadsskyddet och hur de vill hantera kostnadsökningarna för läkemedel.