Förskrivarkod krävs för avtal

I de avtal som Stockholms sydvästra sjukvårdsområde skriver med primärvården ingår som ett krav att förskrivarkod finns på alla recept.

24 nov 2002, kl 00:00
0

Annons

Nu till årsskiftet ska avtalen med cirka 25 vårdcentraler i Stockholms sydvästra sjukvårdsområde förnyas.
– Vi kräver i våra avtal något vi kallar läkemedelsbokslut som bygger på att de individuella förskrivarna går igenom sin egen förskrivningsprofil, säger Thomas Jernfeldt Gustavsson, beställare inom sjukvårdsområdet.
För att läkarna ska kunna göra detta måste de ha förskrivarkod på receptblanketten, annars kan de inte få ut sin individuella förskrivning.
Även om det idag inte finns en lag som kräver förskrivarkod på alla recept är det inte något som hindrar beställaren att göra det, säger han.

Skattepengar ska kontrolleras
I Stockholms sydvästra sjukvårdsområde har man en läkemedelsbudget på 700 miljoner kronor.
– Det är faktiskt skattepengar som bör kontrolleras enligt min och förvaltningens osentimentala inställning.
Intentionen har redan sedan läkemedelsreformen 1997 varit den här påpekar Thomas Jernfeldt Gustavsson.
– Något en del läkare högaktningsfullt struntat i. Med uppbackning av sina intresseorganisationer.
Han tycker dock inte att han mött några negativa reaktioner på det här kravet. I praktiken har också många redan idag förskrivarkoder inlagda i datasystemet.
– Vi har det sedan något år tillbaka, säger Henrik Hallberg på Liljeholmens vårdcentral.
– Och vill de ha det på pränt är det inget bekymmer för oss. Personligen har jag inte haft någon nytta av den. Men den gör det till exempel möjligt för verksamhetschefen att få ut statistik och även läkemedelskommittéerna kan få ut förskrivningen per enhet.
Problemet är, säger Henrik Hallberg, att som han förstått det, blir hans personliga förskrivning offentlig handling i den stund han skulle begära en sammanställning av den.
Bernhard Grewin, Läkarförbundets ordförande är kritisk eftersom han misstänker att avtalet ses som en möjlighet för arbetsgivaren att kontrollera den enskildes förskrivningsmönster.
– Den användningen av förskrivarkoderna kritiserar vi. Däremot kan koden vara bra för den enskilde läkare som vill se över sitt förskrivningsmönster.
Hur rättslaget ser ut idag, alltså i vilket läge en enskild läkares förskrivning blir offentlig, är oklart.