Miljövänligare tillverkning av läkemedel med ny metod

I en avhandling från Uppsala Universitet har Karl Wallin visat hur miljövänliga metoder kan användas vid tillverkning av nya läkemedel. Bland annat har han kunnat ersätta ett giftigt tungmetallsalt med vatten.

8 maj 2003, kl 16:06
0

Annons

Karl Vallin har i sitt avhandlingsarbete använt och utvecklat nya miljövänliga metoder som kan användas vid utveckling av nya läkemedel. I en metod återanvänder han det katalytiska systemet, baserat på flytande salter, efter en enkel rening.

Han har också utvecklat nya transformationer med en mild, effektiv och allsidig metallkatalyserad kopplingsmetod för att skapa kol-kol-bindningar. Genom att optimera olika betingelser och styrningsredskap, utvecklade av nobelpristagaren i kemi 2001, Ryoji Noyori från Japan, har han kunnat bestämma precis var kopplingen ska ske.

Vidare har han värmt upp reaktionsblandningen med mikrovågor, vilket har reducerat reaktionstiden upp till 1000 gånger, enligt ett pressmeddelande från Uppsala Universitet.

När ett läkemedel tillverkas produceras cirka 100-1000 kilo avfall för varje kilo färdig substans. Den negativa miljöpåverkan vid framtagning och tillverkning av nya läkemedel vållar den farmaceutiska industrin stora problem. Detta har lett till ett snabbt ökande intresse för nya gröna kemiska tekniker och selektiva sammanfogningsmetoder som endast ger den önskade produkten. I den optimala processen utnyttjas återvinningsbara, snabba, robusta och katalytiska system med miljövänliga lösningsmedel, såsom vatten eller salter i vätskeform. Metoder för effektiv och enkel rening av produkten är också av största vikt.

Avhandlingen, utförd vid Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala Universitet, försvaras fredag den 16 maj.