Skansenapoteket Kronan är inrymt i en låg röd träbyggnad som byggdes under 1600-talets slut som flygelbyggnad till en malmgård som låg i närheten av Observatoriekullen i Stockholm. Det är en rekonstruktion av ett mindre apotek från 1700-talets slut. Inredningen har gjorts med hjälp av gamla förteckningar från stockholmsapoteken Korpen och Markattan, samt med användning av delvis unika inventarier från svenska apotek.
Över ingången till Apoteket finns en förgylld skylt i form av en kunglig krona som markerar Apotekets heraldiska namn ? Kronan.
Inredningen i Officinen är från slutet av 1700-talet och kommer från slottsapoteket vid Drottningholm, som lades ner 1920.
? Men vi har även en del inredning från Carl Wilhelm Scheeles apotek i Köping, berättar Per Boström, en av flera apotekare som brukar guida på sommaren.
Spanska flugor och kaffe
I laboratoriet tillverkades läkemedel med hjälp av bland annat mortlar, pressar och den inmurade destillationsapparaten. I det inre rummet, materialkammaren, finns en hyllinredning med droglådor med text som avslöjar vad som bland annat användes som medicin på 1700-talet. Här förvarades kräftstenar, spanska flugor, kaffe och bergskristall, men även exotiska kryddor som kanel, kardemumma och peppar förekom.
? Den 12-13 juli kommer apoteket att vara bemannat med apotekare, säger Per Boström.
Han utlovar då pillertrillning och örtagårdsvisningar. Apoteket är öppet alla dagar under sommaren, dock bemannat med personal från Skansen om inga apotekare finns tillgängliga.