Sedan oktober 2002 ska apoteken byta ut läkemedel på recept till billigare generika i förekommande fall. Enligt nuvarande regler ska generiskt utbyte återrapporteras till förskrivaren som ska föra in uppgiften i patientens journal. Men enligt en rapport från Socialstyrelsen dokumenteras inte generiskt utbyte på det sätt som var avsett. Anledningen är att det tar för lång tid och att förskrivarna ofta inte ser något behov av att föra in uppgifterna i journalen. Socialstyrelsen föreslår därför att uppgifterna i stället ska sparas på apoteket i elektronisk form.
Enligt dagens regler får elektroniska uppgifter bara lagras i tre månader och för att uppgifter ska få lagras längre krävs en lagändring. I praktiken är det idag så att man sparar papperskopior på utbytet.
? Det skulle var mycket bekvämare om elektroniska uppgifter kunde lagras längre. säger Örjan Ericsson på Socialstyrelsen som sammanställt rapporten.
Frågan om hur uppgifterna ska rapporteras hänger till stor del ihop med vad som händer med utredningen ?Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet? (SOU 2003:52). Enligt Anders Blanck på Socialdepartementet kommer frågan att tas upp i en proposition till våren.
Att uppgifter om substitution ligger i lådor på apoteken känns inte rationellt, menar han.
? Det var inte tanken när reformen infördes. Då var det ett krav att rätt preparat fanns infört i journalen för att man skulle ha all medicinsk information samlad där, säger han.
Han tycker att reformen med generikautbyte har varit bra ur ett ekonomiskt perspektiv, men att man också måste lösa de medicinska delarna och säkerhetsaspekterna på ett tillfredställande sätt
- Läkemedel
Uppgifter om byte bör sparas elektroniskt enligt Socialstyrelsen
Enligt ett förslag från Socialstyrelsen bör apoteken spara uppgifter om generisk substitution elektroniskt, förskrivande läkare behöver inte underrättas.