Sommaren 2003 aviserade Apoteket ett sparprogram motsvarande 300 heltidstjänster. Enligt företagets vice vd Per Matses är man nu nära att nå det målet.
? Vi kommer definitivt att nå det tidigt under 2004. Vi har dragit ner på övertidsarbete och har inte förlängt visstidsanställningar. Vi arbetar också aktivt för att hålla kontroll på våra kostnader, säger Per Matses, som ser positivt på 2004.
Han medger också att ett antal personer har blivit uppsagda.
Enligt Britt-Marie Skoglösa, ordförande i Farmaciförbundet, motsvarar besparingen fler än de aviserade 300 tjänsterna.
? Man gjorde en beräkning och jämförde oktober 2003 med oktober 2002. Medelantalet anställda skulle vara 300 färre men det visade sig vara ännu färre.
Hård prioritering
Trots att målet snart nås blir 2004 ett tufft år.
? För att klara av att ge en rimlig avkastning har vi en hårt ansträngd ekonomi även under detta år, säger informationsdirektören Thony Björk.
? Det innebär till exempel att vi prövar alla vakanser och tvingas göra hårda prioriteringar.
Britt-Marie Skoglösa håller med.
? Om man ska klara budgeten med den aviserade produktionshöjningen fordrar det att alla tidsplaner håller så att distansapotek och andra avlastande funktioner kommer igång. Annars frigörs ingen tid för personalen ute på apoteken.
Kräver balans
I början av året gick Apotekets Thony Björk ut och lovade att 50-60 apotek runt om landet ska utöka sina öppettider på kvällar och helger. Apoteken ska framför allt finnas i köpcentra och anpassa sina tider till köpcentrats.
Enligt Per Matses förutsätter detta en ekonomi i balans och kan bland annat finansieras genom en ökad försäljning av handelsvaror.
? Först då kan vi också på andra sätt öka tillgängligheten, till exempel hemleveranser och hämtställen.