Efter ett telefonsamtal från Datainspektionen (DI) valde Apoteket att stoppa sitt försök med recept på internet efter en veckas pilotdrift. 230 kunder hade anmält intresse att vara med.
– Vi valde att stoppa piloten tills vidare och har meddelat samtliga anmälda kunder. De tyckte det var tråkigt men sa att de ville vara med när vi sätter igång igen, säger Håkan Johansson, tillförordnad marknadschef på Apoteket Hälsa.
Tjänsten vänder sig främst till kroniskt sjuka patienter som kan få läkemedlen hemkörda eller till ett hämtställe (se LMV 1-2/04).
Inför försöket samrådde Apoteket med Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet vad gäller databehandling av personuppgifter.
– Det krångliga är att det inte är helt klart vilken lag som ska tillämpas, om det är Receptregisterlagen eller Personuppgiftslagen Pul, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen.
Lagstiftningen är känslig
Håkan Johansson berättar att man hade löpande kontakter med Datainspektionen innan starten av försöket, för att se till att verksamheten ligger inom lagens ramar.
– Vi tycker att piloten gör det. Det är ett begränsat antal patienter, de får noggrann information, de kan avbryta när som helst och få tillbaka sina recept. Men lagstiftningen är känslig och vi vill inte ta några risker.
Det som måste till är enligt Håkan Johansson en lagändring som tillåter att internet kan användas som bärare av information, och att personlig information får lagras.
– Det möjliggör att kunden kan plocka upp sina recept via internet och själv beställa sina läkemedel. Men där duger inte lagen i dag.
Juridiskt sett är det speciallagen, i det här fallet Receptregisterlagen, som ska tillämpas i första hand. I andra hand är det Pul som ska tillämpas. Men enligt Agneta Runmarker finns det inget uttalande hur dessa båda lagar fungerar tillsammans. Receptregisterlagen är äldre och tillåter inte den aktuella pilottjänsten. Apoteket trodde då att man kunde hänvisa till Pul. Men det räcker inte enligt Agneta Runmarker.
– Det är en oviss zon eftersom det inte finns någon vägledande information. Vi är inte alls negativa till försöket, men lagstiftaren har inte gett Apoteket de juridiska redskapen att göra det.
Hade Apoteket valt att fortsätta driva pilottjänsten skulle DI med hot om vite kunnat förbjuda dem att fortsätta.
– Vi har vissa befogenheter men Apoteket är ett stort seriöst företag så jag tror inte att det skulle gå så långt, säger Agneta Runmarker.
Förändring pågår
Apoteket har fått intern kritik för att inte kontrollera med DI och få ett förhandsbesked. Men enligt Agneta Runmarker har inte DI någon juridisk möjlighet att lämna förhandsbesked.
– Vi kan bara säga hur vi tolkar situationen. Receptregisterlagen ger inte Apoteket de redskap som behövs.
Helst ser Agneta Runmarker att Apoteket vänder sig till lagstiftaren, Socialdepartementet, för att få till ett förtydligande av Receptregisterlagen. Ett förändringsarbete av den lagen pågår, och Apoteket är en av remissinstanserna. En förändring av den kan tidigast komma till stånd runt årsskiftet.
Investeringarna redan gjorda
Håkan Johansson tycker inte att stoppet har skapat "badwill" för Apoteket, inte externt i varje fall.
– Nej, mest internt. Vi har utbildat cirka 50 personer för den här tjänsten. De tycker naturligtvis att det är tråkigt men vi har hela tiden varit tydliga med att det här kan hända.
Han vill inte ge någon siffra vad stoppet kostar, men säger att det inte är så mycket.
– Investeringarna är redan gjorda. Plattformen är framme, liksom marknadsföringsmaterial. Allt kan användas när vi startar igen.
Parterna träffades för överläggningar den 23 mars, efter denna tidnings pressläggning. Håkan Johansson vågar dock inte säga exakt när tjänsten kommer igång igen.
– Antingen startar vi kort efter det mötet eller när Receptregisterlagen ändras.
Se www.lakemedelsvarlden.nu för senaste nytt.