Vi tycker

Lars Gunneflo, vd för Pfizers svenska marknadsbolag, säger i en artikel i detta nummer (se länk i högermarginal) att han vill skapa förtroendefulla samarbetsformer genom en fördjupad dialog med vårdens aktörer.

Är en utökad dialog mellan läkemedelsindustrin och vårdens övriga aktörer eftersträvansvärd, och vad kan den tänkas leda till?

26 mar 2004, kl 10:46
0

Annons

Cecilia Bernsten, apotekare, Socialstyrelsen:

Samarbete är alltid bra om det bygger på ömsesidig respekt för varandras roller och kompetens och likartad tillgång till information.
Möjligheter till uppföljning och utvärdering på nationell, regional och lokal nivå utgör den nödvändiga grunden för den dialog mellan industri och beslutsfattare som leder till en bättre läkemedelsanvändning och en bättre hälsa för patienterna.

Berndt Nilsson, ordförande, Handikappförbundens samarbetsorgan:

Samarbete är naturligtvis i grunden positivt, men för vår del gäller det att vara väldigt försiktiga i umgänget med vårdens aktörer.
Vi vill naturligtvis inte riskera bli anklagade sitta i knät på någon, vårt intresse är att företräda våra medlemmar och inget annat.


Barbro Westerholm, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund (SPF):

Läkemedelsindustrin har under de senaste åren försökt etablera samarbete med ideella organisationer i en form där organisationerna riskerar att förlora en del av sin oberoende ställning och därmed sin intressepolitiska trovärdighet. SPF har därför antagit etiska principer för sitt samarbete med näringslivet som innebär att det begränsas till enstaka insatser som seminarier, där SPF ansvarar för innehåll, val av föreläsare etcetera. Jag tror det är klokt att vårdens aktörer tänker över noga vad ett samarbete med läkemedelsindustrin kan innebära för deras oberoende.


Anders Hernborg, informationsläkare, Hallands läns läkemedelskommitté:

Personligen blir jag misstänksam när läkemedelsföretag talar med mig om samarbete. Jag försöker ständigt hålla i sinnet att vi har skilda roller. Pfizers vd:s främsta uppgift är att säkra aktieägarnas långsiktiga vinster. Min, som kliniker och som anförtrodd en del av skattebetalarnas medel, är att kritiskt värdera alternativa behandlingar med honnörsord som kvalitet, empati, kostnadseffektivitet och ansvar. Vi ska nog inte kramas för mycket.


Mikael Hoffmann, ordförande för Östergötlands läns läkemedelskommitté:

Det finns många goda skäl till att skapa ett gott och normalt kund-leverantörsförhållande mellan vården och industrin. Framförallt gäller detta vårt gemensamma behov av läkemedelsutveckling. Men en relation handlar inte bara om vilka kontaktytor och former som är bra utan också vilka som är mindre bra eller olämpliga. Om detta behöver politiker, chefer och personal inom vården samt industrin ha en bättre samsyn än idag.