Den nya överenskommelsen omfattar alla medarbetare inom hälso- och sjukvården och handlar även om uppdrag och sponsring. Den innehåller även riktlinjer för hur samarbetet och relationerna mellan personal i vården och läkemedelsindustrin i stort ska vara. Avtalet gäller från och med den 1 januari 2005.
I korthet innehåller överenskommelsen, enligt pressmeddelanden från båda Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen:
– Produktinformation ska huvudsakligen ske i grupp, på arbetstid och på arbetsplatsen och får endast genomföras efter överenskommelse med sjukvårdshuvudmannen, som även beslutar om formerna för sammankomsten.
– Vid uppdrag åt läkemedelsföretag ska medarbetaren på begäran informera sjukvårdshuvudmannen om uppdraget/bisysslan. Skälig ersättning för utfört arbete och utlägg ska utgå, inga andra förmåner eller ersättningar får förekomma.
– Varumärkesinformation får inte förekomma på utbildningar om inte annat överenskommits med sjukvårdshuvudmannen.
– Fortbildning som riktas till läkare ska vara granskad av IPULS, Institutet för professionell utbildning av läkare i Sverige.
– Inbjudningar till internationella vetenskapliga sammankomster/kongresser får enbart skickas till sjukvårdshuvudmannen som tar ställning till om det finns lämpliga medarbetare som bör delta.
– Vid deltagande i utbildning eller vetenskaplig sammankomst/kongress får industrin bara stå för som mest 50 procent av kostnaden för resa, kost och logi samt hela kongressavgiften, däremot står det sjukvårdshuvudmannen fritt att finansiera en större del.
– Sociala aktiviteter som t ex golf, bowling eller teaterbesök tillåts varken i samband med sammankomster eller i umgänget för övrigt.
– Stor måttfullhet skall tillämpas vid sammankomster. Resor och hotellvistelser skall om möjligt ske i ekonomistandard.
– Sponsring av aktiviteter för personal inom hälso- och sjukvården, exempelvis personalfester, är inte längre tillåtet.
– Läkemedelsföretag får inte erbjuda, och hälso- och sjukvårdens medarbetare, får inte begära förmåner, ersättningar, gåvor eller andra åtgärder som kan vara i strid med överenskommelsen.
För att det ska bli en så bra samverkan som möjligt mellan parterna så ska sjukvårdshuvudmännen bland annat se till att sprida information till medarbetarna om de regler som gäller och gällande lagstiftning samt att arbeta för att även privata vårdgivare omfattas av överenskommelsen genom en hänvisning i vårdavtalen. Motsvarande informationsplikt har läkemedelsföretagen mot sina medarbetare.