Läkemedelsindustriföreningen, Lif, är positiva till att fler läkemedel säljs recceptfritt, men entusiasmen saknas och man driver inte frågan. Företagen har i relativt få fall ansökt om receptfrihet på senare år.
? Det talades mycket om switchar för tio femton år sedan, men förväntningarna som byggdes upp var orealistiska. En huvudorsak till att det inte hänt så mycket är att det inte visat sig lukrativt för företagen. Det beror dels på att distributionssystemen i Sverige och andra länder inte gett en tillräckligt hög tillgänglighet av receptfria läkemedel, dels på att subven- tioneringssystemen inte gynnar övergångar från receptbelagt till receptfritt, säger Richard Bergström, vd för Lif.
Läkemedelsverket har inte heller varit drivande vad gäller att ta initiativ till switchar; man har bara gjort detta en gång på senare år ? då gällde det omeprazol (Losec).
Carl-Johan Spak på företaget Recip, svensk representant i den europeiska branschföreningen för egenvårdsprodukter, AESGP, tycker att mer borde hända på området.
? Recips inställning är att receptbelagda läkemedel, där det finns goda förutsättningar att patienten kan klara en diagnos eller se en möjlighet till förebyggande behandling, kan switchas under förutsättning att det inte finns säkerhetsproblem kopplade till självmedicinering.
Omreglering kan sätta fart
Studerar man försäljningsutvecklingen före och efter några av de senaste och mest uppmärksammade switcharna, är det lätt att förstå de större företagens ointresse. Skiftet från receptbelagt till receptfritt omeprazol i Sverige innebar exempelvis totalt sett ingen ökad försäljning av substansen (se tabell) ? snarare tvärtom.
Vad skulle kunna sätta fart på utvecklingen? Richard Bergström tror att en omreglering med större tillgänglighet på receptfria läkemedel som följd skulle öka intresset hos företagen.
? Om monopolet faller kan vi komma att få se en ny våg av läkemedel som blir receptfria.
? Dessutom skulle eventuella nya aktörer i försäljningsledet, exempelvis apotekskedjor, antagligen driva på utvecklingen mot mer receptfritt, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.
Recept krav för subvention
Det faktum att subventionering av läkemedel idag förutsätter receptförskrivning gör att förskrivare ofta skriver ut receptfria läkemedel vilket gör det billigare för patienten.
Något som skulle kunna öka intresset att ?switcha? är därför förändringar i subventioneringssystemet, något som många befarar förr eller senare blir verklighet.
? Idag utnyttjas systemet genom att receptfria läkemedel ofta förskrivs på recept. Det vore intressant att se vad som skulle hända om subventioneringssystemet förändras så att patientens andel av kostnaden ökar, säger Mats Olsson, vd för Läkemedelsstatistik AB.
Borde skiljas åt
Carl-Johan Spak efterlyser en mer genomgripande förändring.
? Jag har förståelse för att företag idag kan tveka till att driva switchar eftersom många myndigheter i Europa kopplar ihop subvention med receptstatus. För att komma ifrån en sådan tvekan från företagen borde man skilja på subvention och receptstatus och grunda subventioneringsbeslut på kostnadseffektivitet och inte om man kan köpa det med eller utan läkares recept. Om detta genomfördes konsekvent i Europa tror jag vi skulle få fler switchar.