Läkemedlet, som kommenterats flitigt vid vetenskapliga kongresser på senare tiden, tycks utifrån inledande kliniska studieresultat ha potential inom flera användningsområden.
Ett av dessa är fetma. Vid kardiologkongressen ESC i München i augusti presenterades ettårsdata från den tvååriga fas III-studien RIO Europe (n=1507), som visade att överviktiga som fått rimonabant uppnått en signifikant minskning av kroppsvikt och midjemått.
Utöver detta observerades en i genomsnitt förbättrad lipid- och glykemisk profil hos patienterna som fått läkemedlet. Förändringen av lipidvärderna var till och med större än vad som kunde relateras till viktminskningen.
? Det här tyder på att läkemedlet har en direkt effekt på dessa viktiga metabola riskparametrar, säger Peter Myrenfors, läkare på Sanofi-Synthelabo.
Ettårsresultaten visade också på en signifikant minskning av antalet patienter med metabolt syndrom enligt den så kallade ATP III-definitionen.
Oklar indikation
Det är ännu oklart vilken indikation som Sanofi-Synthelabo kommer att ansöka om inledningsvis om de avslutande fas III-studierna går enligt planerna.
? Det är föremål för diskussion. Vi arbetar enligt fem inriktningar; dyslipidemi, viktnedgång, metabolt syndrom, typ 2-diabetes och förhindrande av viktuppgång i samband med rökavvänjning. Huvudspåret är att begränsa riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. Det är viktigt att folk inte tror att det handlar om ett nytt bantningspiller, säger Peter Myrenfors.
Lovande biverkningsprofil
Studien tycks bekräfta att rimonabant har en acceptabel säkerhetsprofil; de vanligaste biverkningarna som hittills setts i RIO Europe är illamående, diarré och yrsel.
? Det ser lovande ut, men det finns naturligtvis risk för att något ofördelaktigt dyker upp i de återstående prövningarna, säger Peter Myrenfors.
Läkemedlet kommer i Europa att granskas enligt den centrala godkännandeproceduren, och enligt Peter Myrenfors är det möjligt att Sverige blir rapportörland.