Lunds forskare satsar mot himlen

Sciblu ? uttalas ?sky blue? ? är det poetiska namnet på en helt ny del av Swegene (se artikel till höger). Det står för Swegene Centre for Integrative Biology at Lund University.

24 sep 2004, kl 17:01
0

Annons

Fem forskargrupper inom proteomik, proteinmatriser, bioinformatik och mikromatriser går nu samman. Alla samlas i en nybyggd del av Biomedicinskt Centrum i Lund.
? Universitetens organisationer brukar vara väldigt tröga att ändra på. Det här är något som aldrig har gjorts förut inom Lunds universitet, och antagligen ingen annanstans heller, säger Carl Borrebaeck.
Han är professor i immunteknologi och en av grundarna av antikroppsföretaget Bioinvent i Lund. I Sciblu leder han en av två forskningsgrupper kring mikromatriser.

Jagar proteinsignatur

De andra fyra grupperna leds av Peter James (se artikel intill), Åke Borg, professor i onkologi, Thomas Laurell, professor vid Institutionen för elektrisk mätteknik, och Carsten Peterson, professor i komplexa system.
? Virtuella nätverk har alltid funnits, men de har aldrig fungerat speciellt bra. Istället för att sitta och utveckla en massa teknologi och sedan visa upp den för klinikerna, så ska vi nu ha patologer och medicinare med från första början, säger Carl Borrebaeck.
Forskningen rör framför allt cancer. Gruppen ska söka biomarkörer, proteiner typiska för olika cancersjukdomar och sjukdomsstadier. Målet är att ta fram en ?proteinsignatur? för varje cancertyp.
? Det här har gjorts i flera år med gener, men det är mycket svårare på proteinnivå. Det kommer kosta tiotals miljoner kronor.

Patent ger lugn

Lyckas de innebär det helt nya möjligheter för cancerterapin. Läkare skulle kunna mäta hur allvarlig en patients sjukdom är, hur långt framskriden den är och hur patienten kommer svara på olika behandlingar.
Sciblu-gruppens resultat ska offentliggöras så snabbt som möjligt ? efter att upptäckterna patentsökts. Alla forskningsledarna har erfarenhet av patentering sedan tidigare.
? Många människor ser patent som ett hinder, men tvärtom gör skyddet att forskarna lugnt kan berätta om sina framsteg. Att patentera går dessutom mycket fortare än att publicera, säger Carl Borrebaeck.
Nu söker Sciblu pengar från bland annat Stiftelsen för strategisk forskning. 25 miljoner kronor utifrån och drygt 10 miljoner från Lunds universitet räknar man med att behöva årligen fram till 2010.