Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar

De senaste åren har det kommit allt fler rapporter om att den psykiska ohälsan och antalet självmordsförsök bland unga människor ökar. Ofta får också depressioner allvarligare konsekvenser för ungdomar än för vuxna.

15 nov 2004, kl 11:11
0

Annons

Depression förekommer lika ofta hos barn och ungdomar som hos vuxna. Men trots att antalet självmord bland vuxna personer i Sverige har minskat med nästan 25 procent under de senaste 20 åren har antalet ungdomar som tar livet av sig legat konstant under samma period.
? Den mest uppenbara förklaringen är att vuxna i högre utsträckning söker och får behandling för sin depression, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet.
Hon har lett en epidemiologisk studie som undersökt förekomsten av depressioner hos ungdomar i åldern 16-17 år. Studien startade i början på 1990-talet och omfattade 2 400 ungdomar som just avslutat grundskolan i Uppsala. Studien visade att mer än tio procent av flickorna och tre procent av pojkarna haft en depressionssjukdom som varade i genomsnitt sex till sju månader.
? Allt mer tyder också på att depressioner hos ungdomar sannolikt har allvarligare konsekvenser än hos vuxna, säger Anne-Liis von Knorring.
Depression ökar ofta risken för att få manodepressiv sjukdom, det försämrar ungdomarnas skolgång och sociala relationer och det ökar risken för psykisk och fysisk sjuklighet.
De flesta unga människor söker inte vård själva och när man gör det går man ofta till en allmänläkare. För omgivningen kan det vara svårt att förstå att det är en depression som tonåringen lider av. Koncentrationssvårigheter, irritation och ledsenhet är vanliga symtom som av omgivningen kan tolkas som att personen är besvärlig att ha att göra med.