Allt sedan dagens Recip grundades 1995 som en avknoppning från Pharmacia ville ägarna, Lars Backsell och Thomas Eldered, att företaget skulle ha en tydlig miljöprofil. Frågorna har hela tiden haft ett starkt ledar- och ägarstöd, berättar miljöchefen Åsa Bergström.
? Det har hela tiden funnits ett tydligt mandat att driva miljöfrågor.
Att den starka miljöprofilen medför krav på företaget har Åsa Bergström inga problem med. Två gånger om året kommer nämligen Det Norske Veritas, ett internationellt certifieringsföretag, till Recip för att granska och kontrollera att företaget uppfyller det man lovar.
Sprider ringar på vattnet
All personal utbildas också i miljötänkande. Nyanställda får det som en del av sin introduktion och sedan följer fortlöpande vidareutbildning för samtliga. Det ingår också att ställa miljökrav på de leverantörer som Recip arbetar med. Även vid kontraktstillverkning åt andra företag kommer miljön in i bilden då Recip åtar sig att hålla koll på avtal och vilka lagar och regler som gäller. Det går att tillverka effektiva läkemedel som är bra för miljön.
? Vi erbjuder också våra kunder alternativa, miljövänligare förpackningar, till exempel blister av polypropen istället för aluminium och pvc, säger Åsa Bergström.
Företagets miljöpolicy används även i offerter och upphandlingar. En liten del av tiden vid säljbesök pratar Recips säljare alltid miljö med kunden, som ett sätt att väcka intresse för miljöfrågorna. Åsa Bergström menar att det sprider ringar på vattnet, att det kan inspirera och uppmuntra sjukvården till ett mer aktivt miljötänkande.
? Sedan måste miljöarbete löna sig affärsmässigt, och det gagnar oss om de här frågorna lyfts upp. Det ger en positiv uppmärksamhet och fler lär känna oss, säger hon.
Årligen delar Recip också ut sitt Miljöstipendium. I september, under Läkemedelskongressen, belönades Bodil Lindroth och Ulla-Britta Karlsson vid Apoteket Svalan i Halmstad, Alf Persson vid Apoteket Svanen i Malmö och Folktandvården Västernorrland i Härnösand, för sina miljöinsatser.
Traditionstyngd industri
Åsa Bergström är inte imponerad av vad branschen som helhet gör inom miljöområdet. Det går trögt, framför allt bland de utländska företagen, men även internationellt.
? Det behövs både piska och morot för att det ska hända något. Men branschen är så traditionstyngd, den har svårt att ta till sig nytänkande, säger hon.
Men Inger Näsman, apotekare på Läkemedelsindustriföreningen Lif, som samordnar miljöfrågorna på Lif, tycker att branschen gör mycket och att miljöfrågorna har en hög status. Hon tycker att industrin har kommit längre i att ta upp frågan än vad till exempel Läkemedelsverket har.
? Från Lif:s sida samordnar vi branschens miljöarbete och för ut det. Det framstår ofta som att inget görs och att situationen är okontrollerad men så är det inte.
? Det senaste året har vi arbetat mycket med att stödja Läkemedelsverket i deras kunskapssammanställning som presenterades den 24 augusti. Den bygger i stora delar på den kunskap och dokumentation som företagen tagit fram och sammanställt.
Hon menar att företagen arbetar mycket med frågorna, även om det på många sätt är ett ganska nytt område.
? Astrazeneca är oerhört aktiva vad gäller forskning och metodutveckling. Bland annat har de ett eget forskningslabb i södra England för miljötoxikologi. Men de har också arbetat mycket med sin tillverkning och sina fabriker här i Sverige. De har till och med ett eget reningsverk så att inget ska släppas ut från deras tillverkning.
Hon har inte någon exakt siffra hur många av Lif:s 60-tal medlemsföretag som har en miljöchef eller motsvarande i Sverige. En anledning är att de flesta är marknadsbolag, där en sådan tjänst ofta finns på företagets huvudkontor i ett annat land.
Det mesta arbetet kring läkemedels miljöeffekter sker annars på forskningssidan.
? Den forskningen kommer in mycket tidigare i dag än förut. Dessutom analyseras tillverkningsprocesser och förpackningar, där man försöker miljöanpassa dessa.
Lif drar sitt eget strå till stacken genom att sponsra ett projekt vid reumatikersjukhuset i Spenshult (läs mer i separat artikel).
? Där vet man exakt vilka läkemedel patienten tar och i vilka mängder. Då är det lättare att studera vad som verkligen händer och räkna på rätta koncentrationer.
Spola inte ner plåster
Just nu diskuteras ett nationellt system för miljöklassificering av läkemedel. Den 12 oktober hade arbetsgruppen sitt första möte med deltagare från Lif, Landstingsförbundet, Stockholms läns landsting, Apoteket och Läkemedelsverket.
Parterna ska bland annat diskutera hur den miljöinformation som kommer att lämnas i Fass ska se ut.
? I Fass 2005 kommer vi ha med ett allmänt miljökapitel, som handlar om att till exempel inte ta ut mer läkemedel än man behöver och inte spola ner östrogenplåster i toaletten.
Men Inger Näsman tror att det tar flera år innan vi har en mer detaljerad miljöinformation i Fass.