? Det är nog inte en fråga om Celebra dras in, utan snarare en fråga om när, sa Paul Hjemdahl, klinisk farmakolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna vid ett presseminarium igår med hänvisning till de observationer som ledde till avbrytandet av cancerstudien APC (se länk i högermarginal).
Han hävdade att den ökade risk för hjärtkärlhändelser som lett till indragningen av Vioxx med stor sannolikhet utgör en klasseffekt.
Lars L Gustafsson, ordförande i Läksak, presenterade en förteckning över indragna läkemedel på senare tid, där talidomid, cerivastatin, rofecoxib med flera läkemedel och tidpunkterna för deras indragning angavs. Även celecoxib var med i förteckningen, med ett frågetecken i kolumnen för tidpunkt för indragning.
Företrädarna för Läksak riktade kritik mot Pfizers omfattande annonskampanj under hösten med budskapet att Celebra ?inte ger någon ökad risk för hjärt-kärlhändelser jämfört med placebo eller NSAID?. Annonsen publicerades bland annat på en helsida i Dagens Medicin två dagar innan stoppandet av APC-studien offentliggjordes i fredags.
? Går man ut med sådana här annonser måste man vara väldigt säker på sin sak, sa Paul Hjemdahl.
Läksak-företrädarna berömde dock MSD för företagets handlande i samband med indragningen av Vioxx.
? MSD:s agerande var ansvarsfullt och föredömligt, sa Lars L Gustafsson.