Bör läkemedelsgenomgångar genomföras mer rutinmässigt än idag? Hur ska det gå till? Är en nationell satsning eller samordning möjlig/önskvärd?
Mikael Hoffmann, ordförande i läkemedelskommittén, Östergötland:
Många små beslut och systemfel i vården har under lång tid lett till dagens problem. En enstaka åtgärd räcker inte för att lösa, än mindre förebygga, problemet. Vi måste få en kultur där förskrivningsorsak, mål med behandling och fortsatt handläggning dokumenteras i en sammanhållen patientjournal för kritisk uppföljning i daglig vård. Läkemedelsgenomgångar är en av flera vägar, men det lokala behovet ? utifrån centrala krav på kvalitet ? bör styra.
Carola Lemne, vd, Danderyds sjukhus AB:
Jag tror att det finns mycket att vinna på att mer genomtänkt använda läkemedelsgenomgångar som metod på många nivåer i vården. Jag är inte någon stor anhängare av nationella satsningar, som många gånger kan var dåligt förankrade i det lokala ? däremot tror jag att möjligheten att söka nationella pengar som stöd att komma över initialkostnaden kunde vara ett sätt att uppmuntra större användning.
Bodil Ericsson, chef, Läkemedelsrådet, Region Skåne:
Ja, det här är en av våra viktigaste frågor! Vi har arbetat för detta länge men det finns fortfarande hinder på vägen. Många förskrivare och flera huvudmän är inblandade för de flesta patienter vilket gör ansvarsfrågan besvärlig. Dessutom vållar finansieringen diskussion. Landstingen bör lösa detta men jag tror tyvärr att vi behöver ett tydligt uppdrag, eventuellt tillsammans med riktad (del)finansiering från staten för att det ska bli av.
Stefan Carlsson, vd, Apoteket:
Självklart borde läkemedelsgenomgångar genomföras mer rutinmässigt. En hög kvalitet i läkemedelsanvändningen innebär besparingar för vården. Apoteket genomförde cirka 9 500 läkemedelsgenomgångar förra året vilket sett till behoven är litet.
Vi vill givetvis se en utökad användning av läkemedelsgenomgångar och sjukvårdshuvudmännen har alla möjligheter att ta sitt ansvar. Apoteket erbjuder tjänsten och vill gärna se att fler får använda den.
Barbro Westerholm, ordförande, SPF:
Det är helt nödvändigt med rutinmässiga läkemedelsgenomgångar främst av äldres läkemedelsanvändning. Felanvändningen av läkemedel idag förorsakar stora problem för konsumenterna.
Nationellt bör beslut tas att regelbundna genomgångar är ett måste och att landsting och kommuner har ansvar för att så sker. Dagens situation är oacceptabel.
Lena Westin, Konsumentinstitutet Kilen:
Rutinmässiga läkemedelsgenomgångar är en självklarhet ur både patientsäkerhet- och kostnadssynpunkt. Detta måste införas som en del i vardagsarbetet lokalt. Det krävs en satsning på ett nationellt center som formulerar riktlinjer för arbetet på lokal nivå.