Stockholm anställer farmacevter i vården

I tisdags bifölls en motion om sjukvårdsintegrerad farmaci av ett enigt landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting. Det betyder att SLL går i bräschen för att använda farmacevtisk kompetens i sjukvården.

15 feb 2006, kl 20:03
0

Det är landstingsledamoten Aram El Khoury (kd) som skrivit motionen. Han är själv farmacevt och inser potentialen med farmacevter i vården.

– Jag är mycket glad över att vi kunde nå en samstämmighet över alla partigränser och enas kring värdet av att använda farmacevtens kompetens bättre. Det kan ge stora vinster genom att vi får en förbättrad läkemedelsanvändning.

Enligt Aram El Khoury var alla partier positiva till motionen, som erhöll stöd från både majoriteten och oppositionen.

Processen igång

Trots att beslutet formellt fattades först nu har processen varit igång sedan motionen skrevs i februari 2005.

– Det finns pengar avsatt för projektet under 2006, säger Aram El Khoury.

Det betyder att politikerna ska ta fram en plan för hur introduktionen av farmacevter på bred front på vårdcentraler och sjukhus sker på bästa sätt.

Men Aram El Khoury vill inte ange någon tidsplan för när det märks någon större skillnad.

– Det viktigaste just nu är att processen är igång.

Beslutet kan också på sikt innebära att dagens farmacevtiska utbildningar måste ändras, så att klinisk farmaci blir ett ämne redan på grundutbildningsnivå, som det är i bland annat Tyskland.

Avlasta och underlätta

Stockholms läns landsting är först i Sverige med att besluta om att införa farmacevter på bred front i sjukvården.

– Farmacevterna är samhällets läkemedelsexperter vars huvuduppgift är att förmedla kunskap om läkemedel till patienter och vårdpersonal. Min förhoppning är att farmacevten ska avlasta och underlätta för läkaren, som fortsatt ska ha det övergripande ansvaret. Farmacevtens roll blir att exponera sitt farmacevtiska kunnande genom att arbeta med att hitta och förebygga läkemedelsrelaterade problem, säger Aram El Khoury.

– Dessutom finns det mycket pengar att spara då kostnaderna för felbehandlingar minskar genom en bättre kontroll.