För att jämföra de två metoderna för att i tidig fas upptäcka livmoderhalscancer samlade de brittiska forskarna in data från drygt 60 000 nordeuropeiska och nordamerikanska kvinnor.
Forskarna konstaterar att de cellprover som regelmässigt tas vid screening i flera länder minskat dödligheten i livmoderhalscancer.
Men cellproverna har flera svagheter, menar de. Cellprovet måste vara av tillräckligt god kvalitet och den mikroskopiska analysen är subjektiv.
Ett test som kontrollerar förekomst av papillomvirus är en enkel och objektiv metod anser forskarna som därför tycker att ett HPV-test är en säkrare metod.
I 96 procent av de fall där man fann att kvinnor hade HPV fann man också cellförändringar, som kan orsaka cancer. Med cellprover var träffsäkerheten 53 procent.
Båda metoderna kan ge falska positiva provresultat, men andelen falska positiva var högre med cellprover skriver forskarna.
I Sverige diagnosticerades 2003 477 kvinnor med livmoderhalscancer, två procent av all cancer. I början av 1970-talet var det ungefär dubbelt så många fall av livmoderhalscancer. Minskningen anses främst bero på cervixscreening som gjort det möjligt att tidigt upptäcka och behandla förstadier till sjukdomen.