För första gången har Socialstyrelsen kommit med nationella riktlinjer för behandling av bröstcancer, prostatacancer samt cancer i tjocktarm och ändtarm.
Tidigare har vården varierat mellan olika platser i landet men nu ska vården bli lika i hela Sverige. Riktlinjerna tar bort mindre effektiva behandlingar genom att ge dem en lägre prioritering, eller inte rekommendera dem alls, samtidigt som de effektivaste behandlingarna lyfts fram.
Anger fel läkemedel
I Socialstyrelsens förslag till riktlinjer förekommer det en felskrivning som bland annat gjort läkemedelsföretagen Pfizer och Novartis upprörda. Aromatashämmare (en typ av cancerläkemedel) påverkar enzymet aromatas som kroppen behöver för att tillverka östrogener. För behandling av hormonberoende bröstcancer finns idag tre aromatashämmare ute på marknaden. I Socialstyrelsens preliminära riktlinjer nämndes bara en av dessa substanser, anastrozol som finns i Astrazenecas läkemedel Arimidex. Både Pfizers läkemedel Aromasin och Novartis läkemedel Femar saknades. Dessutom har Astrazenecas substans angetts med felaktig indikation.
– Det är ett stort och imponerande arbete som Socialstyrelsen har gjort. Nationella riktlinjer är något som onkologer har efterlyst länge, säger Mona Ridderheim, medicinsk direktör för onkologi i norden på Novartis.
Mona Ridderheim beklagar att det förekom fel angående aromatashämmarna i riktlinjerna men är övertygad om att felet kommer åtgärdas. Hon tror även att andra saker kommer att behöva ändras innan den slutgiltiga versionen av riktlinjerna slås fast i december.
– Det händer mycket saker inom den här delen av cancerområdet och mycket kommer att hända inom aromatashämmare redan i år, säger Mona Ridderheim.
Gagnar patienterna
Mikael Glimsjö, produktchef för Aromasin på Pfizer, anser att felskrivningen i Socialstyrelsens riktlinjer var märklig. Dels för att de bara tar upp ett av tre existerande läkemedel och dels för att de har gett läkemedlet en felaktig indikation.
Roger Henriksson, professor i onkologi samt medicinsk rådgivare för Astrazeneca, är positiv till de nya riktlinjerna och ser inget problem med de medicinska råd som förekommer.
– Många tycker att det är bra att cancervården i Sverige får nationella riktlinjer för de vanligaste cancerformerna. Främst gagnar de patienterna som får en starkare ställning. Men man kan känna en viss oro över hur riktlinjerna skall implementeras på de enskilda klinikerna och i mötet med patienten då det finns begränsade ekonomiska resurser.