Tullarna på mediciner och sjukvårdsmaterial utgör ett hinder för att uppnå målet av allmän tillgång för behandling av hiv och aids. Att beskatta de sjuka är endast till skada för den tredjedel av världens befolkning som lever utan fullgod sjukvård och livsviktiga mediciner.
Världshälsoorganisationen WHO uppmanade i en rapport ifjol det internationella samfundet att ?uppmärksamma frågan om tullar på läkemedel och erkänna dessa tullars negativa effekter, som i slutändan drabbar de fattiga?. Dessa tullar kan nå tvåsiffriga procentsatser enligt aktuell forskning. Exempelvis har Uganda och Brasilien i medeltal tullar på 31 resp 28 procent.
New York Times skrev nyligen i en ledarartikel att tullarna på mediciner var en av de mest skadliga formerna av beskattning och att ?inget land borde göra det?. Ledarna för G8-länderna håller med och uppmanar regeringar att avskaffa importtullar och handelshinder för läkemedel och sjukvårdsmateriel.
Förenta Nationerna och det civila samhället håller med. I juni skrev FN i slutdokumentet från sitt toppmöte för bekämpning av hiv och aids att problemet med tullar på mediciner bör åtgärdas. Den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser skrev i juli att importtullar och distributionstillägg bara ökar slutpriset på medicinerna. Tillsammans med tröga registreringsprocesser och förseningar i tullen försvårar det ytterligare tillgången på läkemedel.
Därför måste denna skatt på de sjuka avskaffas, för att komma ett steg närmare till att kunna säkra tillgången på mediciner för alla världens aids-sjuka.
Waldemar Ingdahl
Vd tankesmedjan Eudoxa
www.eudoxa.se