Det enda som skiljer de båda ?blocken? åt är apoteksmonopolets framtid; regeringen med samarbetspartier vill behålla medan alliansen på lite olika sätt vill ta bort och ersätta med privata alternativ.
Men det är de mer radikala förslagen som sticker ut och gör valrörelsen spännande, ur ett läkemedelsperspektiv. Bland annat vill Vänsterpartiet starta ett statligt läkemedelsföretag för produktion av generika.
– Det finns ett stort behov av generika och vi måste själva styra vad vi behöver i Sverige. Dessutom tror vi att det kan bli en ytterligare prispress på läkemedel, säger Gunilla Wahlén, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Kostar 400 miljoner
Vänsterpartiet vill också att alla barn ska få gratis receptbelagda läkemedel, eftersom det idag kan variera över landet. I vissa landsting gäller ett högkostnadsskydd per barn, i andra räknas alla barn in i ett och samma högkostnadsskydd.
– Det är både en rättvise- och en välfärdsfråga, säger Gunilla Wahlén.
Enligt partiets uträkningar kostar reformen 400 miljoner kronor att genomföra.
Miljöpartiet vill driva igenom en permanent lösning för konsumentinstitutet Kilens verksamhet.
– Vår idé är att Kilen blir en avdelning inom Folkhälsoinstitutet eller Konsumentverket med en direkt statlig finansiering, säger Jan Lindholm, riksdagsledamot för Miljöpartiet.
Vidare vill Miljöpartiet att direktrapportering av biverkningar ska kunna ske av konsumenter. Dessutom måste läkarkåren öka sin rapportering och ta upp biverkningsfrågan vid utskrivningstillfället. Mp vill också ha en bättre märkning av läkemedelsförpackningar, bestående av mer information.
Prövas och bedömas
Moderaterna vill att fler läkemedel görs tillgängliga som receptfria alternativ.
– Det är ett sätt att öka tillgången genom att patienten inte alltid behöver gå till en läkare. Det är också ekonomiskt bra för samhället att fler läkemedel blir receptfria. Men självklart måste det prövas och bedömas vilka läkemedel och vilka styrkor som är aktuella.
Det finns också några frågor där partierna tycker lika, till exempel införandet av läkemedelsgenomgångar för äldre alternativt dem med många läkemedel, att läkemedel ska utvärderas på dem som använder dem samt ett enhetligt journalsystem på något sätt integrerat med läkemedelsförteckningen.
Fotnot: Enkät och faktaunderlag har tagits fram i samarbete med Föreningen för Läkemedelsinformation, FLI – en specialistföreningen inom Apotekarsocieteten.