Biologen Ingela Helmfrid vid landstinget i Östergötland har analyserat förekomsten av femton vanliga läkemedelssubstanser i avloppsvatten från sjukhus och avloppsreningsverk på väg ut i Vänern, Vättern, Mälaren och flera andra stora sjöar. Studien visar att mellan 60 och 96 procent av de aktiva substanserna går rakt ut i sjöarna.
Metoprolol, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen och naproxen förekom i högre koncentrationer och mängder än övriga substanser i utgående avloppsvatten både från avloppsreningsverk och från sjukhus.
Studien visar att utsläppen av läkemedelssubstanser skiljer mellan sjukhusen beroende på deras verksamhet. De största mängderna av läkemedelssubstanser förekom avloppsvatten från reningsverken. Avloppsvatten från sjukhus är som regel anslutet till ett reningsverk och fiskar och andra vattenlevande organismer utsätts aldrig direkt av avloppsvatten från sjukhus.
Ingela Helmfrid menar att reningsverken behöver förbättra sina metoder för rening. Studien visar att det biologiska reningssteget har en avgörande betydelse.
Vid ett reningsverk var det biologiska reningssteget avstängt på grund av ombyggnad och det ledde till förhöjda koncentrationer av läkemedelssubstanser. Östrogener renas effektivt (70 till 100 procent) i reningsverk om den biologiska reningen fungerar.