För en tid sedan uppmanade Läkemedelsverket GlaxoSmithKline (GSK) att dra tillbaka en annons om Twinrix, ett vaccin mot Hepatit A och B.
– Det har vi gjort. Vi accepterar och respekterar myndighetens beslut, säger Johan Thor, affärsutvecklingsdirektör på företaget.
Men GSK har samtidigt beslutat att också anmäla sin indragna annons till läkemedelsindustrins egna tillsynsorgan.
Det har man enligt Johan Thor gjort för att peka på det orimliga med att man idag har två parallella system.
– Läkemedelsverket står i sin fulla rätt, utifrån lagstiftningen, att utöva sin tillsyn som man nu gjort. Det har vi inga synpunkter på. Men ska man fortsätta på den inslagna vägen tycker vi att industrin bör fundera över vilka arbetsuppgifter våra egna granskningsorgan ska ha i framtiden.
– Ponera att någon annan, en konkurrent till exempel hade anmält oss till IGM, då hade vi plötsligt haft dubbla processer.
Nu beslutade företaget, efter att man dragit in annonsen, att i alla fall anmäla den till IGM för att få en granskning av den. Till NBL har man vänt sig för vägledning om information och marknadsföring kring vacciner mot infektionssjukdomar.
IGM och NBL kan komma fram till andra slutsatser än de Läkemedelsverket haft. Men det är myndighetens beslut som gäller och GSK har inte för avsikt att polemisera mot det, hävdar Johan Thor.
Ny lag
Sedan vi fick en ny läkemedelslag i våras har Läkemedelsverket i princip slutat vända sig till NBL när man har kritik mot marknadsföring och agerar istället direkt mot företagen.
Om myndigheten tänker fortsätta på den inslagna linjen, menar Johan Thor att industrin bör överväga att göra om de egna granskningsorganens uppdrag.
– Det finns massor IGM och NBL kan göra, till exempel granska hur industrin hanterar relationen med patientorganisationer, Lifavtal med mera.
En annan möjlighet är, menar han att Läkemedelsverket, trots den nya lagen, väljer att vända sig till NBL och låter den institutionen arbeta som utredningsorgan.
– NBL kan också utreda anmälningar mot företag som inte är medlemmar i Läkemedelsindustriföreningen och baserat på den utredningen kan sedan Läkemedelsverket fatta sina beslut.