När Lars Reje drar igång utredningen av den svenska apoteksmarknaden anlägger han direkt ett EU-perspektiv.
Visserligen är detaljhandeln med läkemedel inte harmoniserad inom EG-rätten, men det är ett antal funderingar och processer igång i Europa, påpekar han.
En av dessa gäller vem som ska få äga apotek. Ägarrestriktioner finns och diskuteras i flera länder. Ett fall är under beredning i EG-domstolen.
– Man talar i direktivet om ett hållbart system, då måste vi också se vad som är på gång ur ett Brysselperspektiv, säger Lars Reje.
Att utredaren har kort tid på sig är alla aktörer överens om.
– Jag gjorde en lista. Det blev upp mot 50 olika punkter, varav en del är rätt kvalificerade. Så visst är det en oerhört tight tidsplan. Men som konsult är jag van att jobba mot deadlines och med bra kvalificerat folk i utredningsstaben har jag gott hopp om att det ska fungera.
Konkurrensverkets kritik mot tågordningen; att utredaren borde ha möjlighet att föreslå en omreglering av det receptfria sortimentet först, vill han inte kommentera mer än att han accepterat direktiven.
– Och de är entydiga i det avseendet.
- Läkemedel
EU-diskussion om apotek påverkar utredarens förslag
Inom EU pågår en diskussion om vilka som ska få äga apotek. Den har betydelse också för Sverige, säger regeringens utredare Lars Reje.