Substansen cyclosporin finns redan på marknaden och används för att trycka ner immunsystemet vid transplantationer. Men forskargruppen i Lund, under ledning av Eskil Elmér, märkte redan under tidigt nittiotal att substansen hade en annan dold effekt.
– Vi trodde så klart det var ett misstag i början, säger han, men det visade sig att det här ämnet kraftigt skyddade nervceller när vi utsatte mushjärnor för syrebrist.
Effekten beror på att cyklosporin stärker mitokondriernas membran så att de kan ta upp mer kalcium utan att skadas vilket gör att risken för celldöd minskar.
Idag är två forskargrupper i USA i full gång med att testa preparatet på patienter med traumatiska hjärnskador, och de preliminära resultaten är lovande berättar Eskil Elmér. Av etiska skäl går det inte att testa preparatet på patienter som utsätts för nervgas, utan den forskningen görs på djur. Men om resultaten från djurförsök är bra och patienter med andra hjärnskador blir hjälpta av cyklosporin så kommer troligtvis FDA godkänna att preparatet börjar testas på soldater som utsatts för nervgas.
– Det är därför som amerikanska försvaret är intresserade men det är väldigt många olika patientgrupper som får allvarliga nervskador, säger Eskil Elmér. Stroke och epileptiska anfall ger till exempel samma skador och dessa patienter kan förhoppningsvis också bli hjälpta av preparatet.
- Läkemedel
Amerikanska försvaret sponsrar svensk forskning om nervgasskador
En forskargrupp i Lund får amerikanska försvarspengar för att forska kring ett läkemedel som skyddar nervceller mot skada och död, något som kan hjälpa amerikanska soldater som blivit utsatta för nervgas.