Patentförlängning kan bli en dyr affär

Företag som genomför studier på barn får sex månaders förlängd patenttid på sitt preparat. Det kan bli ett mycket högt pris för EU:s befolkning.

21 feb 2007, kl 15:35
0

Annons

? Samhällets kostnad kan bli jättehögt för de läkemedel som säljer väldigt bra, säger Tomas Salmonson, en av Sveriges två representanter i EMEA:s läkemedelsnämnd.

Den sex månader förlängda patenttiden gäller för läkemedlet rakt över alla indikationer. För ett läkemedel som har en stor försäljningsvolym på vuxensidan och slipper priskonkurrens från generika i ett halvår kan det handla om mångmiljardbelopp på Europanivå. Och då behöver det inte ens gå att använda till barn.


En nyligen publicerad amerikansk studie bekräftar Tomas Salmonsons uppgifter. Den visar att patentförlängning genererade en nettovinst, efter kostnaden för barnstudier, marknadsföring och skatt med mera, på över 3,5 miljarder kronor för vissa läkemedel i det amerikanska systemet.

? Jag tycker att det är en svaghet i den nya förordningen. Man borde ha satt något slags tak på inkomsten för företagen, säger Tomas Salmonson.

På motsvarande sätt blir ersättningen för studierna väldigt liten för läkemedel med en liten totalförsäljning. I den amerikanska studien finns även exempel där företag till och med gått back på att göra barnstudier.

? Det blir lite orättvist, och jag tror säkert att det kommer finnas företag som räknar på om det är lönt att göra barnstudier. Men jag kan ju förstå att de stora drakarna, som satsar på storsäljare, är väldigt nöjda med det här, säger Tomas Salmonson.

Särskilt som  USA och EU nu har likartade regler. Med samma paket av studier på barn kan läkemedelsföretagen alltså få ytterligare sex månaders respit från priskonkurrens på världens två största läkemedelsmarknader.