Mini-tema: RS-virus kan ha samband med allergi

Den svenska forskaren Nele Sigurs har visat på ett samband mellan det vanligt förkommande förkylningsviruset RS och allergi. Rön som läkemedelsföretaget Abbott gärna använder i sin marknadsföring.

23 mar 2007, kl 15:47
0

Annons

Den svenska vetenskapliga artikel med pediatrisk inriktning som citerades mest år 2005 byggde på en studie som visade att små barn som hade vårdats för allvarlig infektion av RSV, respiratory syncytial virus, löpte ökad risk för att drabbas av astma i tonåren. Studien kunde också visa på en ökad risk för allergisk sensibilisering, något som länge har varit föremål för diskussion.
Nele Sigurs, överläkare på barn- och ungdomskliniken, Borås lasarett, ledde studien.
Hur stark anser du att kopplingen mellan RSV-infektion och allergi/allergisk astma är?
– Våra studier tyder på ett samband och det finns också flera andra studier som sett ett samband. Det finns också studier som inte kunnat påvisa något sådant.
Läkemedelsföretaget Abbott har i flera pressmeddelanden under året hänvisat till Nele Sigurs artikel. Anledningen är att företaget marknadsför läkemedlet palivizumab (Synagis) som används förebyggande mot RS-virus.
Palivizumab är ett dyrt läkemedel som har kritiserats för att inte vara kostnadseffektivt. Det exakta beloppet för en profylaktisk behandling beror på barnets vikt.
– En tidigare beräkning gav en kostnad på ungefär 30 000 kronor per patient, säger Magnus Lindroth, överläkare i pediatrik vid barnkliniken i Lund.
– Jag bedömer inte Synagis som kostnadseffektivt förutom till mycket specifika grupper, fortsätter han.

Idag ges palivizumab till barn födda före den 26:e graviditetsveckan som var sex månader eller yngre när RS-virussäsongen började, barn under två år med svår lungsjukdom och barn upp till två år med medfött hjärtfel. Dessa barn riskerar att bli särskilt sjuka av RS. För det stora flertalet barn passerar infektionen istället som en vanlig förkylning. Vid tre års ålder har i princip samtliga barn burit på smittan.
Många barnläkare anser att palivizumab bör användas sparsamt. Om det finns ett samband mellan allvarlig, tidig RS-infektion och utveckling av allergi senare i livet kan den uppfattningen ändras.
Kristina Sandström, vetenskaplig rådgivare på Abbott, säger att Nele Sigurs resultat är intressanta eftersom de belyser svenska förhållanden. Hon anser också att de svenska riktlinjerna för vilka som får palivizumab är restriktiva.
– Övriga europeiska länder har valt att ge fler barn skydd än vad Sverige har. Om det visar sig att RSV är kopplat till allergisk astma tycker jag att det finns anledning att ompröva riktlinjerna, säger Kristina Sandström.

Men än kvarstår mycket forskning för att ett samband mellan RS och allergisk astma ska kunna befästas.
Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, säger att det råder enighet om att spädbarn som reagerar med pipande, väsande andning vid RSV-infektion löper ökad risk för fortsatta astmabesvär, men att majoriteten av alla studier inte fått fram någon koppling mellan RSV och allergi.
– Våra egna undersökningar har inte heller kunnat bekräfta att det finns ett sådant samband, men de spädbarn som vi följt var i och för sig något äldre vid insjuknandet än de i Sigurs studie.

De resultat som framgår av Nele Sigurs artikel har däremot stöd i djurförsök.
– Det finns djurstudier som visar att RSV har en förmåga att driva immunsystemet åt det så kallade T-hjälparcell 2 hållet, det vill säga åt det håll som man ser vid allergi, berättar Göran Wennergren.