Lund startar ny farmacevtutbildning

Lund universitet bör så snart som möjligt starta en modern farmacevtisk utbildning. Enligt Eva Hansson som utrett möjligheterna har universitetet en fördel av att inte vara tyngd av gamla traditioner.

25 maj 2007, kl 13:36
0

Annons

Lunds universitet har beslutat ansöka om examinationsrätt för apotekar- och receptarieutbildning.
? Det har sedan en tid funnits starka intressen för att få en sådan utbildning hit och kompetensen finns vid de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna, säger Hans Modig, förvaltningschef vid universitetet.

I början av året tillsatte universitetet därför docent Eva Hansson att utreda förutsättningarna, som hon i sin analys finner goda.
? Personligen har jag blivit övertygad om att Lunds universitet snarast bör starta en farmacevtutbildning, säger hon.
Ett skäl är förstås den kommande avregleringen av apoteksmarknaden, men hon spår också, med hänvisning till bland annat USA, Storbritannien och Australien, att farmacevter kommer att efterfrågas allt mer inom vården. Däremot ser hon i sin analys ingen framtid inom industrin för farmacevter.

Eva Hansson vill ha en farmacevtisk utbildning enligt Bologna-modellen, med möjlighet att få en receptarieexamen efter tre grundläggande år och därefter en apotekarexamen efter ytterligare två år. En modell som även Sveriges Farmacevtförbund vill ha. Vid farmacevtutbildningarna i Göteborg och Uppsala är utbildningarna idag separerade. Men Högskoleverket förordade i sin utvärdering tidigare i år också den modellen.
? Lund har ju en fördel av att inte vara tyngd av gamla traditioner och revirtänkande, säger Eva Hansson.
Dröjer man inte för länge har Lund chansen att vara först i Sverige med en modernt utformad farmacevtutbildning. Målet bör vara att komma igång till hösten 2008, tycker hon.
? Det är tveksamt om vi hinner till dess, säger Hans Modig.