Tidigast till årsskiftet, men troligen senare, ska nikotinmedel finnas att köpa i detaljhandeln. Förslaget på hur det ska regleras har nu varit ute på en sista remissrunda. Till skillnad mot den socialdemokratiska regeringens utredning har alliansregeringen förenklat möjligheterna att sälja produkterna. Det behövs inget tillstånd från läkemedelsverket och inte heller någon farmacevtisk tillsyn för att sälja preparaten.
Men lagen om nikotinmedel i handeln är en tillfällig lösning i väntan på apoteksutredaren Lars Rejes förslag på hur försäljning av receptfria läkemedel ser ut.
? Själva grundstrukturen, att medlen ska säljas utanför apotek, är förstås inte tillfällig. Men det kan finnas delar som till exempel tillsynen, som vi sedan behöver anpassa. Det beror på vad Reje kommer fram till, säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.
? Alltid när man gör en liten del innan helheten har lösts så kan den lilla delen behöva anpassas när helheten är klar.
Hade det inte varit enklare att vänta och låta nikotinmedlen ingå i Rejes uppdrag?
? Det kan man förstås tycka. Men vi kände väl att det var angeläget, lite av folkhälsoskäl, att öka tillgängligheten för de här medlen. Det är ju ett väl avgränsat läkemedel med kända effekter.
De organisationer som företräder farmacevter anser i sina svar på lagrådsremissen att regeringen nu i praktiken betraktar nikotinprodukter som skilda från andra läkemedel. Genom en särskild lagstiftning för nikotinmedlen synliggör regeringen, menar såväl Sveriges Farmacevtförbund som Farmaciförbundet, att nikotinläkemedel inte längre ses som läkemedel.
Betraktar man inte nikotinmedlen som läkemedel utan som nikotinersättningspreparat blir kraven på kontroll också helt annorlunda jämfört med den som behövs vid försäljning av läkemedel konstaterar till exempel Sveriges Farmacevtförbund. Därför anser förbundet att den lag som regeringen föreslår ska vara långsiktig och inte ses som en lösning i väntan på Rejes utredning.
Apotekarsocieteten påpekar i sitt remissvar att bara 18 procent av danskarna i en undersökning uppfattade nikotinläkemedel som läkemedel. Med tanke på att det här är relativt ofarliga produkter bör regeringen därför överväga att hitta ett sätt att klassa medlen som något annat än läkemedel, tycker organisationen. Genom att göra det klargör man att de skiljer sig från läkemedel och att andra regler därför gäller.