Forskare vid universitetet i Rochester, USA, har hittat resistenta bakteriestammar hos minst nio barn med öroninflammation under treårsperioden 2003 till 2006. Enligt studien, som publicerades i JAMA, var det stammar av bakterien Streptococcus pneumoniae av en typ som kallas 19 A. Det som var särskilt alarmerande är att stammen 19A är resistent mot samtliga antibiotika som är godkända för barn i USA.
Den resistenta bakterien täcks inte av pneumokockvaccinet Prevenar som godkändes för öroninflammation i Europa i april i år. Det var sedan tidigare godkänt för vaccinering mot andra pneumokockinfektioner som hjärnhinneinflammation och lunginflammation.
I USA godkändes Prevenar 2000 och en stor studie som kom i början av 2007 kunde visa att antalet pneumokockinfektioner och öroninflammationer har minskat signifikant hos barn efter godkännandet.
Forskarna vid Rochester ville undersöka om bakterier som orsakar öroninflammation hos barn skulle förändras efter införandet av vaccinet och under 2003 började de dokumentera förekomsten av bakterier som inte täcks av Prevenar.
Studien gjordes under åren 2003 till 2006 och omfattade 1 816 barn med öroninflammation. Hos 212 barn tog läkarna med en nål ut vätska från mellanörat för att testa vilken bakterie som orsakat infektionen. De hittade 59 fall av infektion med bakterien Streptococcus pneumoniae och av dessa var nio fall av typen 19A. Två av dessa hittades under förkylningsperioden 2003-2004 och två under 2004-2005 men under 2005-2006 hade det ökat till fem barn med resistenta bakterier. Enligt forskarna är det troligt att den resistenta bakterien har spridit sig till andra områden även om det inte är konstaterat än.
Av de behandlingsresistenta patienterna fick fyra barn ett ventilationsrör insatt i örat och de andra fem behandlades framgångsrikt med Tavanic (levofloxacin), ett antibiotikum som bara är godkänt för vuxna. Forskarna uppmanar läkare som behandlar patienter som inte svarar på antibiotika att undersöka öronvätskan från barnen för att fastställa antibiotikaresistens innan man sätter in Tavanic. Det kan annars generera nya bakteriestammar som är resistenta mot Tavanic. Dessutom vet man lite om läkemedlets biverkningar hos personer under 18 år.
Wyeth håller på att utveckla en ny version av Prevenar som kan skydda mot 13 bakteriestammar inklusive 19 A. Enligt uppgifter från företaget planerar man att lämna in registreringsansökan för vaccinet i USA under 2009. Det vaccin som finns idag skyddar mot sju bakteriestammar .
Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, menar att man i Sverige skulle behöva en bättre kartläggning över vilka bakteriestammar som orsakar öroninflammation. De tre vanligaste bakterierna idag är Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzea och Moraxella catarrhalis och idag finns en ökande förekomst av resistens hos dessa bakterier.
– Det är ett orosmomentet att Prevenar inte ska vara verksamt mot alla bakteriestammar, säger han.
Under hösten ska Socialstyrelsen fatta beslut om pneumokockvaccinering ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Tidigare har vaccineringen tillstyrkts av Smittskyddsinstitutets referensgrupp för vaccinationsfrågor, Refvac.