I Sverige finns sedan ett år tillbaka två mottagningar, en i Eksjö och en i Skövde, som enbart arbetar med att sätta ut läkemedel. På Riksstämman presenterades resultat för tolv månaders verksamhet.
Till mottagningarna hade 24 patienter sökt sig. För dessa har i genomsnitt 34 procent av läkemedlen kunnat tas bort eller dosen minskas utan problem.
? Resultaten från det här året visar att det hos en äldre population är relativt ofarligt att sätta ut läkemedel och att det höjer livskvalitén. För de flesta av patienterna förbättrades både det fysiska och psykiska allmäntillståndet, säger Henrik Hadimeri, överläkare och ansvarig för utsättningsmottagningen i Skövde.
Sören Hansen, överläkare och ansvarig för verksamheten i Eksjö, säger att den största skillnaden mellan utsättningsmottagningarnas arbete och det arbete som görs med läkemedelsgenomgångar är att patienter aktivt söker sig till mottagningarna. 21 av de 24 patienterna hade uppsökt mottagningarna på egen hand efter att ha läst eller hört talas om dem.
Sören Hansen påpekar att verksamheten är billig att driva och från de resultat som presenterades på Riksstämman framgår att drygt 134 000 kronor per år besparades genom dosreducering och utsättning av läkemedel hos de 18 första patienterna från Eksjö.
Enligt Sören Hansen är många läkare kritiska till verksamheten.
? Man blir lätt utpekad för att vara emot riktlinjer och en del distriktsläkare anser att följsamheten försämras på grund av vår verksamhet. Men för många av våra patienter saknar flera av de läkemedel de använder helt evidens eftersom de inte är utvärderade för äldre, säger Sören Hansen.
Både Henrik Hadimeri och Sören Hansen tillägger att de inte är kategoriskt emot läkemedel.
? Det finns en falang i Sverige som ser läkemedel som gift. Den vill vi inte bli förknippade med, säger Sören Hansen.